Kungen såg Wiehes tal som engagerat

Engagerat, tycker kungen om framträdandet av artisten Mikael Wiehe under statsbesöket i Danmark där Wiehe kritiserade den danska invandringspolitiken.
Kultur • Publicerad 13 maj 2007

Mikael Wiehe, själv av dansk-svensk börd, var inbjuden att kåsera och spela när årets Öresundsting öppnades i Köpenhamn under det pågående svenska statsbesöket i Danmark. Längs första publikraden satt kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, det danska regentparet drottning Margrethe och prins Henrik och kronprins Frederik.

Halvvägs i kåseriet säger Wiehe att danskar numera flyttar till Malmö inte enbart för att köpa billigare bostad och bil utan därför "att det stiftats lagar som förbjuder dem att leva i Danmark med den de älskar för att han eller hon kommer någon annanstans ifrån."

Efter en avslutande sång om "att stå emot" möttes han av uppskattande applåder och visslingar.

Dagen efter refererades framträdandet i svenska medier med tonvikt på att artisten skämt ut den svenska kungafamiljen. När TT ber kungen om en kommentar svarar han via hovets informationschef Nina Eldh:

Under statsbesökets sista dag på fredagen möter både kungen och drottningen pressen för en avslutande träff. De har då tagit Öresundsbron över till Malmö där besökets svenska galamiddag hålls under kvällen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.