Annons

Lastpall med böcker försvann på Bokmässan

Bokmässans arrangörer är nöjda med årets upplaga och säger sig ha gått stärkta ur pandemin och två års digital karantän.
Men från de mindre förlagen, vars medverkan på mässan är ett ekonomiskt vågspel, kommer nu en del kritik.
Kultur • Publicerad 28 september 2022
Bokmässan i Göteborg är över för den här gången. Mässan är fortfarande en viktig händelse för förlagen, men det har också blivit en allt mer kostsam affär. Arkivbild.
Bokmässan i Göteborg är över för den här gången. Mässan är fortfarande en viktig händelse för förlagen, men det har också blivit en allt mer kostsam affär. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Per Bergström på Rámus har länge delat monter med Ellerströms och Tranan. Att små förlag delar monter för att ha råd med en större är en växande trend. Arkivbild.
Per Bergström på Rámus har länge delat monter med Ellerströms och Tranan. Att små förlag delar monter för att ha råd med en större är en växande trend. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Seminariet "Kulturen under nationalismen" drog gles publik, vilket är fallet med många av av mässans seminarier, som är dyra både för besökare och arrangörer. Arkivbild.
Seminariet "Kulturen under nationalismen" drog gles publik, vilket är fallet med många av av mässans seminarier, som är dyra både för besökare och arrangörer. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Förlagschefen Mattias Fyrenius på Bonniers gläds åt mässans återkomst och det fortsatt starka intresset för böcker. Däremot gick försäljningen sämre än vanligt, berättar han för Dagens Nyheter. Bonniers sålde ungefär 20 procent mindre än under 2019. Även Ordfront och Norstedts tappade i försäljning.

Att ställa ut på Bokmässan är kostsamt. Förutom ett kvadratmeterpris på 2 000 kronor tillkommer en startavgift och en obligatorisk försäkring. Till detta ska utställarna också räkna resor, hotellövernattningar och andra kostnader.

Annons

Fredrik Jonsson på det lilla och nya serieförlaget Lystring kunde medverka på mässan tack vare att han hade bjudit in en författare via ett EU-projekt.

– Om vi betalat allt själv hade jag tyckt att det var dåligt värde för pengarna. Nu gick vi ändå plus för att EU täckte alla kostnader. Det var första gången vi deltog och jag är ganska besviken på placeringen. Jag menar: serietecknaren Mats Jonsson satt och signerade böcker i vår monter, då ska man inte bli inklämd mellan en tant som ger ut sina egna böcker och Sveriges frimärksungdom, säger han.

Samtidigt menar Fredrik Jonsson att det finns ett teambuildingvärde i att samla sina författare och äta middag med dem, träffa översättare och tryckerier, knyta nya kontakter och låta personer utanför serienördbubblan få vetskap om förlaget.

– Med det sagt så tycker jag ändå att det är för dyrt, både för utställarna och besökarna.

Försvunna böcker

Kvadratmeterpriset gör att många mindre förlag går ihop för att kunna ha en större monter. I år delade Opal för första gången monter med Berghs förlag.

– Läget och storleken på montern betyder allt, och vilka man har som grannar, säger Melina Nordstrand på Opal.

Rámus, Ellerströms och Tranan är tre förlag som i flera år har delat monter.

– Vi är tre förlag med mycket gemensamt och det är viktigt att ens monter syns, säger Per Bergström, förläggare på Rámus.

Han säger sig vara nöjd med Bokmässan och årets försäljning, men är mindre nöjd med att böcker som mässan magasinerat åt Rámus och Ellerströms sedan 2019 hade försvunnit spårlöst.

I Rámus fall rör det som om ett mindre antal böcker, men i Ellerströms fall rör det sig om i princip en hel lastpall.

Annons

– För oss betyder det att vi inte hade någon backlist på plats i år och därför gick vi back på försäljningen, säger Marie Pettersson, förläggare på Ellerströms.

Ellerströms försäljning på mässan består till stor del av klassiker, och det var just klassiker som fanns på pallen med böcker som försvann.

– Vi ska polisanmäla förlusten och det kommer att bli ett försäkringsärende. Men det är svårt att uppskatta värdet av utebliven försäljning.

Bokmässans chef, Frida Edman, beklagar djupt att böckerna försvann.

– Det är högst olyckligt och det har vad jag vet aldrig hänt förut. De har försvunnit från ett externt lager som vi samarbetar med. Utställarna är försäkrade hos oss, men vilket försäkringsbolag som får gå in och täcka förlusten får utredningen av ärendet visa, säger hon.

Skippar seminarierna

Att gå runt på försäljning är svårt för de mindre förlagen och det är en nedåtgående spiral, enligt Marie Pettersson.

– Jag har funderat på om man ska försöka starta en egen scen i montern och försöka få bidrag till den, säger hon.

Till nästa år har Marie Pettersson åtminstone bestämt sig för att skippa seminarieprogrammet. Det är dyrt för besökarna och dyrt för dem som vill anordna ett seminarium. Och för Ellerströms är det i princip pengar i sjön.

– Vi fick större gensvar när vi var med på Dagens Nyheters monterprogram. Jag kan faktiskt tycka att de stora tidningarna med sina monterprogram tar ett större ansvar än vad mässan gör för att det ska hända saker nere på golvet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons