GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lilith Performance Studio, Malmö: ”Baby shower for Mary”

När Lilith Performance Studio avslutar sin tioårsjubilerande höst sker det med en baby shower, där Mary firas, hon som ska rädda världen. Kulturjournalisten Anders E Larsson var på plats för att knåda en degklump och sjunga allsång.
Performance • Publicerad 15 december 2017
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
En scen ur performanceföreställningen ”You are invited – Baby shower for Mary”.
En scen ur performanceföreställningen ”You are invited – Baby shower for Mary”.Foto: Tomas Gilljam/LILITH PERFORMANCE STUDIO

Under hösten har Lilith Performance Studio inviterat en kvartett konstnärer, som tidigare iscensatt performance hos Lilith, för att fira deras tioårsjubileum genom att arrangera en middag (ett tänjbart koncept i det här sammanhanget).

Den avslutande middagen - en baby shower - står The Icelandic Love Corporation (ILC) för, och visst får besökarna till sist både bullar och drinkar, men i huvudsak hjälps vi åt att förbereda firandet av Mary som snart ska skänka världen ett nytt liv. Frågan är vem Mary är och vilken slags födsel som stundar.

Den nästan två timmar långa middagen innehåller olika moment i en blandning av religiösa ritualer, myter och högst jordnära nutida referenser. Allt leds ceremoniellt av madamerna Jónsdóttir och Sigurðardóttir, som trots att de är utrustade med identiskt strama hårknutar, kamouflagemönstrade klänningar och lätt bister uppsyn skapar en avslappnad stämning under den inledande uppdelningen av besökarna i olika kända familjer: Jacksons, Beckhams, Kennedys och Kardashians. Familjevis värmer vi sedan upp med hjälp av en patenterad metod för att svetsa samman grupper: allsång. Redan Kjell Lönnå insåg de hälsofrämjande effekterna av samsång och på ILC:s popmeny för kvällen står bland annat ”Bridge over troubled water” och Eurythmics.

Precis som i ILC:s förra performance hos Lilith, ”Think less - feel More” (2011), bygger middagsbjudningen på att besökarna deltar aktivt. Men om de förra gången disciplinerades i raka led och hjälmar (med en återkommande, desperat skrikande kvinna som bakgrundsljud), så är stämningen den här gången desto mer inbjudande och upplyftande.

Publiken får hjälpa till att knåda degen under ”Baby shower for Mary”.
Publiken får hjälpa till att knåda degen under ”Baby shower for Mary”.Foto: Tomas Gilljam/LILITH PERFORMANCE STUDIO

Fattas bara annat, nu är ju en frälsare född - frestas jag att säga. För så här i jultid pekar indicierna mot att det kanske är Maria Magdalena som är huvudperson (en operasångerska släpper ifrån sig några Ave Maria) och när madamerna döper den degklump, som vi alla har hjälpts åt att knåda liv i, mässar de om vilket mirakel klumpen är. Människa eller deg? Vår frälsning kan se ut på många sätt, allt handlar som bekant om tro.

ILC:s uttryck hittas någonstans i skärningspunkten mellan (ett spelat) gravallvar och humorn som lurar i nästa andetag - kepsarna med en pärla längst fram på skärmkanten, som vi tar på oss för att hitta ”our inner pearl”, är ett exempel; detta paras med en samtidskommenterande attityd och en road nyfikenhet på hur vi som besökare hanterar de instruktioner vi får. Madamernas mjuka handlag och isländskt spirituella/ironiska mantran gör oss beredvilliga: ”The beginning and the end, the love and the drops, your rain of gold” - och så sprejas det polkagris(?)doftande vätska över våra huvuden.

Kanske går vi också med på deras upptåg för att vi kastar hungrande blickar på vad som förbereds för våra magar i köket en bit bort. Liksom sång har ju även mat en förmåga att förena människor.

Blommor och andra gåvor under ”baby shower for Mary”.
Blommor och andra gåvor under ”baby shower for Mary”.Foto: Tomas Gilljam/LILITH PERFORMANCE STUDIO

Performance

”You are invited - Baby shower for Mary”

Med: The Icelandic Love Corporation

Ges på Lilith Performance Studio, Malmö till 16/12.

Anders E Larsson