Annons

Livets drama kommer drabbande nära

Vem är jag och vad har format mig? I tisdags kväll gästades Kristianstad av Nationalteatern i Zenica, Bosnien-Hercegovina, som gav pjäsen ”Vi är dom föräldrarna varnade oss för”. Kulturredaktören Sune Johannesson ser ett övertygande kammardrama som kommer nära.
Teaterrecension • Publicerad 29 september 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
I den bosninska pjäsen ”Vi är dom föräldrarna varnade oss för” spelar Enes Salkovic och Mirjana Karanović några olika roller.
I den bosninska pjäsen ”Vi är dom föräldrarna varnade oss för” spelar Enes Salkovic och Mirjana Karanović några olika roller.Foto: Muhamed Tunović
Teater

”Vi är dom föräldrarna varnade oss för”

Av: Tanja Šljivar

Regi och koreografi: Mirjana Karanović

Scenografi och kostym: Sabina Trnka

På scen: Mirjana Karanović och Enes Salkovic

Gästspel från Nationalteatern i Zenica, Bosnien-Hercegovina, i samarbete med Riksteatern. Pjäsen spelas på bosniska med svensk text.

Premiär: 25 september 2021 i Malmö, därefter på turné till 12 oktober. Kristianstads Teater gästades i tisdags, 28 september. Närmast ges den i Värnamo och Växjö.

Det är en uppsluppen stämning i teaterfoajén och det är inte främst svenska som pratas. När Kristianstads Teater gästas av en bosnisk föreställning har det till stor del också lockat en ny publik till teaterhuset i Tivoliparken.

”Vi är dom föräldrarna varnade oss för” spelas på bosniska, med alla repliker översatta till svenska på en vägg bakom scenen. Fungerar alldeles utmärkt, med enda problemet att skådespelarna då och då skymmer något ord.

Annons

Efteråt känner jag att detta är något jag vill se mer av, gästspel från andra länder och på olika språk hade verkligen tillfört nya kunskaper, insikter och perspektiv. Att jag själv inte känner till alla ortsnamn som nämns, sånger som nynnas och diverse referenser – vad gör det, jag behöver också lära mig nytt.

”Efteråt känner jag att detta är något jag vill se mer av, gästspel från andra länder och på olika språk hade verkligen tillfört nya kunskaper, insikter och perspektiv.”
Sune Johannesson
Enes Salkovic och Mirjana Karanović övertygar med ett levande, nära samspel i den bosniska pjäsen ”Vi är dom föräldrarna varnade oss för”.
Enes Salkovic och Mirjana Karanović övertygar med ett levande, nära samspel i den bosniska pjäsen ”Vi är dom föräldrarna varnade oss för”.Foto: Muhamed Tunović

Dramat är ett intensivt kammarspel där de två skådespelarna Mirjana Karanović och Enes Salkovic spelar några olika karaktärer, men alltid med kopplingar till varandra. Här är mor och son, dotter och far, syster och bror samt två älskare. Och allt börjar på en offentlig toalett. Det är där Mara (Karanović) och Milan (Salkovic) möts första gången, hon med handväska, han med en halvt uppdrucken whiskyflaska.

Det här är på flera sätt ett drama, med både sorg och skratt, känslor och kropp. Som den 11-åriga dottern som får mens och söker upp pappan som lämnade tidigt och nu bildat en ny familj. Eller brodern som går fram till sin syster som han ser dansar ensam på ett disco.

För mig är föreställningens första scen den allra starkaste, där mamman pratar med sonen som tagit sitt liv. ”Om jag hade levt hade jag kramat dig”, förklarar sonen och mamman svarar: ”Om du levt hade jag gjort äggröra åt dig.”

Enes Salkovic och Mirjana Karanović rör sig inom en tydligt uppritad spelplats, och på bänken längst bak hämtar de då och då energi och byter lite kläder.
Enes Salkovic och Mirjana Karanović rör sig inom en tydligt uppritad spelplats, och på bänken längst bak hämtar de då och då energi och byter lite kläder.Foto: Muhamed Tunović

Det är en dialogrik pjäs – ibland som skör vacker poesi, ibland mer som en serietidning full av dåliga skämt. Samspelet mellan de båda är drabbande övertygande. Ingen av dem lämnar någonsin den helt öppna scenen där de själva har ritat upp spelplanen med varsin krita. På en bänk bakom denna spelruta ser vi dem någon gång ta ta en paus och byta lite kläder, så bra och snyggt gjort.

Vad och vem ligger bakom de vägval vi gör? Varför formas vi till de individer vi blir? Frånvarande fäder, oroliga mödrar, samhällsklimatet... När jag kommer ut från teatern duggregnar det av tankar.

Från pjäsen "Vi är dom föräldrarna varnade oss för". Den spelas på bosniska av Mirjana Karanović och Enes Salkovic. Pjäsen går på turné i Sverige hösten 2021.
Från pjäsen "Vi är dom föräldrarna varnade oss för". Den spelas på bosniska av Mirjana Karanović och Enes Salkovic. Pjäsen går på turné i Sverige hösten 2021.Foto: Muhamed Tunović
Sune JohannessonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons