Loach gör sista Cannes: Tror inte det blir mer

Han regisserade sin första film 1967 och har vunnit två Guldpalmer i Cannes. Men nu verkar karriären vara över för den i juni 87-årige Ken Loach.
– Jag tror inte det blir mer. Jag måste ta hänsyn till åldern, säger han till TT.
Film • Publicerad 26 maj 2023
Manusförfattaren Paul Laverty tillsammans med Ken Loach på filmfestivalen i Cannes 2019. Arkivbild.
Manusförfattaren Paul Laverty tillsammans med Ken Loach på filmfestivalen i Cannes 2019. Arkivbild.Foto: Arthur Mola/AP/TT
Ken Loach när han fick Guldpalmen för "I, Daniel Blake" 2016. Arkivbild.
Ken Loach när han fick Guldpalmen för "I, Daniel Blake" 2016. Arkivbild.Foto: Joel Ryan/AP/TT

Detta yttrande till trots är det en fortfarande vital och pratglad Loach som TT träffar för att tala om den nya filmen ”The old oak”. Den utspelas i en liten engelsk stad, där allt stadigt har gått utför sedan kolgruvan lades ner. Samhällsservicen är borta, de flesta är oerhört fattiga och den enda kommunala samlingspunkt som fortfarande finns är puben The old oak.

En dag kommer syriska flyktingar till stan. Missnöjet bubblar snabbt upp, varför ska de få lägenheter och förnödenheter? Mycket av missnöjet hörs från männen som dricker sina pints på puben – men pubägaren TJ bestämmer sig för att hjälpa flyktingarna, vilket får hans gamla kunder att protestera.

Slutar i optimism

Många av Loachs filmer har slutat i tragedi, men ”The old oak” slutar i optimism. Går det verkligen att känna optimism i dagens Storbritannien?

– Absolut. Det finns en känsla av alltmer stigande solidaritet bland arbetarklassen. Det krävs dock att man gör någonting, att man sluter sig samman och inte bara knyter näven. Det går att åstadkomma förändringar, svarar Ken Loach.

Han är noga med att de i staden som protesterar, ibland handgripligt, mot flyktingarnas närvaro inte ska utmålas som bad guys.

– Jag förstår dem. Allt har tagits ifrån dem, de är fattiga, de tomma husen i staden köps upp av okända som sedan säljer med lite profit. Och så kommer flyktingar som får lägenheter och förnödenheter, och det är klart att stadsborna blir förbannade. Felet är att dom vänder sin ilska mot fel håll. Det är inte flyktingarnas fel, de borde vända sin ilska mot de styrande och mot det samhällssystem som tillåter detta.

Sista gången

Kan en film som ”The old oak” hjälpa till att förändra samhället? Loach ler.

– Jag tror inte att en film kan påverka så mycket. Kanske lite, kanske ett litet steg i taget.

Paul Laverty, som har varit Loachs manusförfattare ända sedan ”Carlas sång” 1996, tror också att ”The old oak” innebär sista gången han och Loach är med i tävlingen i Cannes med en långfilm.

– Det finns andra saker vi kan göra, men ”The old oak” är den sista spelfilmen, säger Laverty till TT.

Fakta: Ken Loach

Ålder. 86 år.

Bor. I England.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer i urval: "Kes- falken", "Ladybird Ladybird", "Family life", "Riff-raff", "Land och frihet", "Jag heter Joe", "Frihetens pris", "Jag Daniel Blake", "Sorry we missed you".

Aktuell: Med "The old oak" som visas på filmfestivalen i Cannes.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.