Annons

Makt och vänskap på högstadiet

Identitetssökande, konflikter och kärlek. Ina Lagerwall är aktuell med en fristående fortsättning på debuten ”Vi går varvet”. Jonna Fries har läst den.
bokrecension • Publicerad 19 september 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mobbning, kärleksrelationer och identitetssökande är centrala bitar i Ina Lagerwalls romanbygge.
Mobbning, kärleksrelationer och identitetssökande är centrala bitar i Ina Lagerwalls romanbygge.Foto: Urban Nilsson

Bara vara vänner

Mellanåldersbok

Författare: Ina Lagerwall

Förlag: Rabén & Sjögren

Tankarna snurrar när Liv tittar på lillebror som ligger i babygymmet och gnager på en leksaksgiraff. Hur kan någon som varit så liten och mjuk bli så hård inuti? När blev hon själv så hård? Vad är det som har hänt med henne?

Bakgrunden till funderingarna är maktsystemet som präglar hela skolan, viljan att anpassa sig för att få vara med, men också svårigheten att hantera den där gränsen när man borde säga ifrån.

Annons

”Bara vara vänner” är en fristående fortsättning på Ina Lagerwalls bok ”Vi går varvet” (2019). I den nu aktuella boken är det tydligt att den första tiden i sjuan har ruskat om grupperingarna, men minnena från mellanstadiet skaver också. Nu under vårterminen sätts hela tillvaron på prov.

Mobbning, kärleksrelationer och identitetssökande är centrala bitar i Ina Lagerwalls romanbygge. Liv är inte helt nöjd med att bo på landet och känner sig ihopföst med hästtjejen Lisa. Samtidigt har det börjat pirra i kroppen och Liv ljuger och smiter iväg på fester. Hon vill vara en som syns och räknas, men hon vet inte riktigt hur hon ska göra, eller vem hon själv vill vara.

”I boken finns även Samuel som vill vara varken kille eller tjej.”

Ina Lagerwall målar upp scener där viktiga frågor får ta plats, även det skämmiga och fula. Språket är enkelt och många scener är lätta att känna igen sig i och engageras av. Då och då bryter hon upp från textmassan och låter orden droppa ner i poetiska inslag. Ett väldigt snyggt drag!

Bitvis är dock övergångarna mellan scenerna väl hastiga och karaktärerna talar ofta ganska likt varandra. Tonåringarnas reflektioner färgas också många gånger av en pedagogisk vuxenton som skaver lite mot perspektivet.

I boken finns även Samuel som vill vara varken kille eller tjej. Här finns tjejkompisarna Admira och Frallan som hånglar i korridoren. Här finns skitsnackarna Jessa och Bella. Och så Fjunet som en gång gått över gränsen med Liv, men som också blir den som räddar henne från en jobbig situation.

”Bara vara vänner” är en bok som omfamnar såväl familjemiddagar och skolbussrutiner som festdrickande och bultande hjärtan. Ina Lagerwall sticker ut med sina poetiska inslag och lyfter många viktiga frågor, men på det hela taget drar hon i lite för många trådar och gräver för lite på djupet. I grunden finns dock en både känslosam och angelägen berättelse.

FAKTA:

Namn: Ina Lagerwall

Född: 1979

Uppvuxen: i Unnaryd i Halland

Bor: utanför Växjö

Jobb: arbetar som bibliotekarie

Böcker: Vi går varvet (2019) och den fristående fortsättningen Bara vara vänner

Priser: Debutboken Vi går varvet är nominerad till Barnradions bokpris 2020. Vinnaren utses av en barnjury i höst.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons