Annons

Målningar hängs snett – för klimatets skull

Konst • Publicerad 26 mars 2023
Museichefen Hans-Peter Wipplinger framför Gustav Klimts snedhängda målning av den österrikiska sjön Attersee från 1900. Pressbild.
Museichefen Hans-Peter Wipplinger framför Gustav Klimts snedhängda målning av den österrikiska sjön Attersee från 1900. Pressbild.Foto: Andreas Jakwerth

Sedan någon vecka tillbaka hänger målningar av Gustav Klimt, Egon Schiele och Gustave Courbet – snett – på Leopoldmuseet i Wien. "Slarvet" har förbryllat en del besökare, men visar sig nu vara ett försök att väcka medvetenhet om klimatkrisen.

"Ett par grader mer kommer att vrida världen till en obekväm position", lyder budskapet bakom kampanjen som görs i samarbete med klimatforskningsnätverket CCCA. 15 landskapsmålningar har vridits exakt så mycket snett som det antal grader som temperaturen beräknas stiga i de landskap som konstnärerna har förevigat.

Annons

Klimatforskarna ser initiativet som ett sätt att tillgängliggöra abstrakta fakta och konfrontera människor med obehagliga sanningar där de minst anar det.

"Samarbeten med konstnärer och konstinstitutioner kan bygga broar eftersom de erbjuder tydligare och mer provokativa former av och möjligheter till kontakt med publiken", säger CCA:s högsta ansvariga, Claudia Michl i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons