Annons

Manustjuv slipper fängelse

Litteratur • Publicerad 25 mars 2023
Margaret Atwood är en av de författare som utsatts för manustjuven. Arkivbild.
Margaret Atwood är en av de författare som utsatts för manustjuven. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Den 30-årige man som lurat till sig över 1 000 opublicerade bokmanus av författare som Margaret Atwood slipper fängelse, skriver The Guardian.

Mannen, som har arbetat för bokförlaget Simon & Schuster, fick tre års villkorlig dom och utvisas från USA till Storbritannien eller Italien, där han växte upp. Han ska också betala skadestånd till bokförlaget Penguin Random House.

Annons

Han beskrev under rättegången sin "brinnande lust" att känna sig som en stjärna i bokbranschen och hävdade att han aldrig tänkt läcka de manus han kommit över.

Tillvägagångssättet var förvånansvärt enkelt: genom att skapa en falsk mejladress och framställa sig som agent eller förläggare lyckades han lägga vantarna på manus till böcker skrivna av Margaret Atwood, Sally Rooney och Ian McEwan med flera. Också svenska författare som David Lagercrantz och Jonas Jonasson drabbades.

Mannen greps av FBI i New York i januari 2022. Under rättegången har hans advokat framhållit hur han under uppväxten var svårt mobbad och sökte tröst i böckernas värld.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons