GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Fröst: "Det handlar inte om mig"

Han är en av världens främsta klarinettister. Men det är som chefsdirigent för Svenska Kammarorkestern som Martin Fröst har fått en festival uppkallad efter sig själv.
Örebro • Publicerad 22 september 2022
"Det här är en tid då vi måste hålla publiken nära" säger Martin Fröst och konstaterar att konserthusen både i Berlin och London har haft svårt att få tillbaka publiken efter pandemin.
"Det här är en tid då vi måste hålla publiken nära" säger Martin Fröst och konstaterar att konserthusen både i Berlin och London har haft svårt att få tillbaka publiken efter pandemin.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Strax före pandemin tillträdde Martin Fröst som chefsdirigent för Svenska Kammarorkestern som har säte i Örebro. Samarbetet har redan resulterat i skivor och nu också i den första Fröstfestivalen, 23 till 24 september, på Örebro konserthus.

– Den handlar absolut inte om mig. De som frontar är de fantastiska solisterna i orkestern. Vi har repat ett tag här och det låter fantastiskt. Vi skapar en enorm glädjeyra. I de flesta orkestrar finns det sanslösa artister.

"Mest glädjefulla"

TT: Men varför är festivalen uppkallad efter dig om du inte är solist?

– Kanske för att de tror att mitt namn drar eller så, men festivalen heter också "Upptakt!". Det mest glädjefulla man kan hålla på med är att se andra blomma ut, det är mycket större än att vara centrerad i egen liten bubbla.

Även om Martin Först i första hand är dirigent gör han ändå ett inhopp som solist tillsammans med sin bror Göran Fröst, som spelar viola, i Max Bruchs dubbelkonsert "Konsert för klarinett och viola".

"Öron långt bak"

Oavsett roll och uppgift talar Martin Fröst hellre om samarbete än solospel. Under de senaste tio åren som solist har han regelbundet passat på att ta lektioner av de dirigenter som han jobbat med. På dirigentpulten övar han sig i att ha "öron långt bak och långt ut i orkestern" och i att ta större ansvar för helheten, något som han tycker sig ha nytta av också som solist och kammarmusiker.

Även under sitt pågående residens med Concertgebouw Orchestra i Amsterdam verkar han i olika roller.

– Jag tycker om helhetssamarbetet, jag tror att jag går mer och mer åt det här hållet, och därför tycker jag så mycket om den här festivalen som vi gör nu. Här finns ett samarbete där alla känner sig viktiga.

Erika Josefsson/TT

Fakta

Martin Fröst

Född: 1970 i Uppsala.

Sysselsättning: Klarinettist och dirigent. Har som klarinettist fått stort genomslag inte bara för sina musikaliska tolkningar utan också för sina koreografiska inslag på scenen.

Aktuell: Med "Upptakt! Fröstfestivalen" på Örebro konserthus där han framför allt dirigerar Svenska Kammarorkestern.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.