1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Monstren tar plats på divanen

Spännande och folkbildande blir det när Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg skickar familjen Frankenstein i familjeterapi. Bella Stenberg läser förtjust om allt från Freud till lesbiska vampyrfilmer.
Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg skickar monstren till psykologen.
Foto: Henric Lindsten

Monster i terapi – skräcklitteraturens ikoner hos psykologen

Folkbildande spänning
Författare: Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg
Förlag: Norstedts

Idén är genialisk och läsningen är en fröjd. Fyra av litteraturhistoriens mest kända monster går i nutida terapi. Doktor Jekyll tvingas konfrontera den impulsstyrde mr Hyde, bildligt och bokstavligt. Den unga och naiva Laura som förälskat sig i och förförts av den förslagna vampyren Carmilla får hjälp att uttrycka sina egna behov. Den utbrände Victor Frankenstein tvingas ta med fästmön Elizabeth och sitt så kallade monster för okonventionell familjeterapi. Dandyn Dorian Gray är ett ypperligt förtida exempel på hur det sociala flödet kan nära narcissism och en besatthet av att visa upp sig.

Ramhistorien: En svensk psykolog som kommit i kontakt med tidsresenärerna vill få hjälp av nutida psykodynamisk samtalsterapi. Hon planerar också att skriva en bok om samtalen (vilket verkar oetiskt). Bokens första sida är en vädjan till polisen från hennes hustru om att intensifiera sina ansträngningar – berättaren har nämligen försvunnit.

quote
Spännande, underhållande och folkbildande på alla nivåer

Presentationen sker via materialet som hittats på hennes mottagning: transkriptioner från samtalen med anteckningar i marginalen, arbetsdagboken, mejl till handledaren, researchmaterial i form av utkast och artiklar (inklusive en av Jenny Jägerfeld som bokens jag är aningen missunnsam mot). Insmuget finns så skilda saker som Freuds teorier om detet, jaget och överjaget (och överjagets nutida njutningskrav), en psykopat-checklista, en översikt över lesbiska vampyrfilmer och funderingar över ondska, moral, fåfänga, kraven på perfektion och lycka. Spännande, underhållande och folkbildande på alla nivåer.

Psykologen Jenny Jägerfeld skriver vanligtvis romaner för ungdomar (som med behållning även kan läsas av vuxna) medan Mats Strandberg främst skrivit fantasy för ungdomar och barn samt skräck. I bådas tidigare böcker är humor en viktig beståndsdel, och så även här. De vet att stora frågor med fördel kan diskuteras i mer lättsamma former utan att ge avkall på tyngden.

Psykologens grävande i patienternas inre bidrar till att skapa spänning. Samtidigt som hon har svårt att låta bli att konfrontera dem och börjar hon också konfrontera valen i sitt eget liv och yrkesliv. Vad är till exempel poängen med att behandla individer för problem som inte är individuella utan strukturella?

Att patienterna är hämtade från den pryda och prylfixerade viktorianska eran ger upphov till såväl komik som krockar när det gäller värderingar och ordval, inte minst när det kommer till synen på sexualitet eller kvinnor. De må komma från en annan era och beskrivas som monster (i den här kontexten kan de också ses som yttre manifestationer av inre demoner) men deras problem är tidlösa och högst mänskliga.

Läs mer

Sport

Bittert slut för storspelande målvakten

”sover nog inte så bra inatt”

Sport

Mjällby föll efter straffrysare – cupsagan över

Malmö till cupfinal mot IFK Göteborg.

Kristianstad

Ny restaurang har öppnat i naturskön miljö

Restaurangansvarige: ”Här kan barnfamiljer spendera hela eftermiddagen”

Live

MFF straffade Mjällby i cuprysare

Läs Bladetsportens liverapportering.

Gårdsrånen

Ingen döms för rånet mot Carl Piper

Går inte att bevisa vilka rånarna var.

Gårdsrånen

Gårdsrånarna döms till fängelse

Längsta straffet får 30-åringen - sex och ett halvt år.