Annons

Monumentbygget vid Utøya pausas efter kritik

Kultur • Publicerad 25 september 2020
Arkitektkontoret Manthey Kula ligger bakom det omtvistade minnesmärket som började byggas nära Utøya i augusti. Arkivbild.
Arkitektkontoret Manthey Kula ligger bakom det omtvistade minnesmärket som började byggas nära Utøya i augusti. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Efter år av diskussioner började minnesmärket på Utøykaia uppföras i början av augusti. Nu ger Ringerike tingsrätt kritiska boende i området rätt och stoppar bygget tillfälligt.

"Staten och Arbeiderpartiets ungdomsförbund anbefalls att stoppa arbetet med uppförandet av minnesmärket efter Utøyatragedin, med all infrastruktur och alla faciliteter som hör till", lyder domen.

Annons

Norska staten och AUF ska också betala de kärandes rättegångskostnader på över 1 miljon norska kronor.

Minnesmärket på Utøykaia, där färjan MS Thorbjørn mellan ön och fastlandet lägger till, skulle stå klart till tioårsdagen av terrordådet den 22 juli 2011.

Diskussionen kring monumentet har pågått under flera år. Flera av de boende i området har menat att det skulle bli en konstant påminnelse om traumat, och därför krävt ett så kallat tillfälligt föreläggande.

De 16 personerna bakom stämningsansökan har också krävt att bygget stoppas helt. Den saken kommer att tas upp i rätten den 30 november.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons