Möte som berör

"Samtal med djävulen" är en tunn men rik bok. Maria Ehrenberg imponeras av Inger Edelfeldts nya samtalsroman med gott om diskussionsämnen.
Kultur • Publicerad 31 augusti 2010
Inger Edelfeldt. Bild: Thomas Karlsson
Inger Edelfeldt. Bild: Thomas KarlssonFoto: 
Foto: 

Inger Edelfeldt spänner över många genrer och skrivsätt. Vem minns inte den psykologiska nagelbitaren "Den täta elden" eller den helt vardagsnära "Finns det liv på Mars?". Eller vampyrboken "Juliane och jag", så mycket bättre än det mesta som skrivs inom den genren i[spatie]dag. Gemensamt för alla är dock en förmåga att leva sig in i skilda personers känslor och utifrån detta förstå deras handlingar.

"Samtal med djävulen" utgör inget undantag, men visar – som så ofta – en ny sida av författarskapet. Eller en ny ingång eftersom bokens tema ofta förekommer hos Edelfeldt. Vi står inför två människor som vuxit upp i instängd och nedbrytande miljö. Båda har blivit deformerade, en har klarat sig bättre än den andre. Frågan är vem?

På en tågresa återser kusinerna Paul och Asger varandra. Det är nästan femtio år sedan och anledningen till att kontakten bröts var att Asger blev utslängd från den frikyrka de båda tillhörde. Hans brott var homosexualitet. Asger har efter det prövats av och provat livet. Nu är han nykter alkoholist och diakon inom Svenska kyrkan. Paul har aldrig lämnat frikyrkan och är numera en av dess betrodda. Under ett par dagar i en sommarstuga samtalar de, provar varandras inställningar och handlingen flyter sakta fram mot ett ödesdigert slut.

Det är bra skrivet. I Pauls och Asgers gestalter ser vi olika sätt att hantera en fördömande och exkluderande uppväxt; vad som kan hända när naturliga känslor fördöms och förtrycks.

Paul är den som stannat kvar och som försvarar kyrkan. I början såg jag honom som lite schablonartad i all sin rigida rättfärdighet, men när ytan börjar krackelera fördjupas bilden av honom och kan inte lämna någon oberörd. Asger är intressantare eftersom man redan från början ser honom som en mer komplex person och hans tvivel, önskan att få slippa Pauls förtroenden (när de väl kommer) är så ytterst mänskliga och lätta att ta till sig.

Det är en tunn bok, men en som rymmer mycket. Utifrån denna kan intressanta diskussioner kring vad som formar en människa, skillnaden mellan etik och moral, instängda miljöer, förträngda minnen uppstå. Samt att man får tillgång till en ren läsupplevelse.

SAXO
Maria Ehrenberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.