unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mycket rök men lite eld

Pernilla Ericson lyckas inte övertyga recensenten Per-Axel Svensson, som läst en bok i den för honom hittills okända genren ”klimatthriller”. Men han tycker mest att det som skulle lukta skogsbrand i stället osar katt.
Foto: Stefan Tell

300 grader

Kriminalroman
Författare: Pernilla Ericson
Förlag: Romanus & Selling

Pernilla Ericsons fjärde bok, ”300 grader”, påstås i baksidestexten vara en klimatthriller. En ny genre tycks i så fall sett dagens ljus; och det kunde man väl leva med om inte romanen i fråga mycket mer handlar om hämnd och pyromani än de negativa konsekvenser som i så fall skulle följa av en oetisk livsstil: ”höjd medeltemperatur”, ”extremväder”, ”stigande havsnivåer”, och som i den här romanen - fler (skogs-) bränder! I snart sagt varje buske brinner det här. I Nynäshamn, där boken utspelas, i synnerhet och i Sverige, ja, i snart sagt hela världen, i allmänhet.

Brandrök överallt.

Kan inte undgå att tycka att det hela ter sig lite spekulativt och att författaren, som låter handlingen utspelas 2023 (vilket känns märkligt, 2023? – då blir det ju varken nutid eller dystopisk framtidsvision, utan mer som ett limbo) mest gör det för att kunna använda storbränderna 2018 och Greta Thunberg (båda fenomenen finns med här) som en fond för ett klimatvurmande i en text som väldigt lite handlar om just det där – det vill säga vår ibland oförsiktiga livsstils klimatpåverkan. En slags författaropportunism alltså, vars förmenta engagemang dock hinner vissna innan det riktigt hunnit slå rot. Fast visst förstår man den pekuniära lockelsen i att använda Greta-issues som clickbait 2020.

I denna, Pernilla Ericsons fjärde bok, överges hjältinnan från de tre föregående, Liv Kaspi, till förmån för polisutredaren Lilly Hed, avsedd att bli huvudperson i en kommande serie böcker. Hed har lämnat en bana som pekat mot en chefskarriär inom Stockholmspolisen eftersom hennes civila liv varit kolsvart i storstaden och nu vill hon söka det lugn och den harmoni hon tror sig kunna finna i lilla Nynäshamn.

quote
Polis och brandkår får rycka ut stup i kvarten

Men ack, vad hon bedrog sig – Lilly Hed hinner knappt installera sig i sin nya bostad, en idylliskt belägen fyr för övrigt, och säga hej till arbetskamraterna förrän hon och kollegorna får en villabrand på halsen. Och det luktar mordbrand lång väg.

Polis och brandkår får därefter rycka ut stup i kvarten och vore det inte för att den reslige och – förstås – supersnygge brandmannen Jesper Hansson bistått både allmänheten och Hed (Lilly och Jesper inleder snart ett förhållande, vad annars?) med stora brandsprutan hade väl snart sagt hela Nynäshamn brunnit ned innan mordbrännaren till slut avslöjats.

Puh!

Läs mer

ADHD-utredningar ska köpas in

Kristianstad

ADHD-utredningar ska köpas in

”Illa förankrad upphandling av ideologiska skäl” anser V.

Hotet mot Arriva från Skånetrafikens politiker

Coronavirus

Hotet mot Arriva från Skånetrafikens politiker

”De bör lyssna noga på våra synpunkter, det kommer fler avtalsperioder”, säger Andreas Schönström (S).

Vård: Dyrare akutbesök om du inte träffar läkaren

Kristianstad

Vård: Dyrare akutbesök om du inte träffar läkaren

Så påverkas du av de nya patientavgifterna i Skåne. Vissa besök blir gratis.

Uppåkra kan bli världsarv

Nyheter

Uppåkra kan bli världsarv

Den forna vikingabyn i Sverige bör upp på Unescos lista.

Så undviker du hamna i skottgluggen på svampturen

Nyheter

Så undviker du hamna i skottgluggen på svampturen

Just nu är det många som ger sig ut i samma skogar och marker för att plocka svamp och bär.

Tv-serien om mordet på Kim Wall tar oss bakom kulisserna

Premiär i kväll

Tv-serien om mordet på Kim Wall tar oss bakom kulisserna

”Något vi aldrig sett förut”, skriver TA:s Lars Thulin som har förhandstittat på serien.