Annons

Naturen slår tillbaka i klimatthriller

”Pandokraterna” är en agenthistoria med komisk underton som illustrerar den absurda skillnaden mellan det moderna konsumtionssamhället och den jord som det exploaterar, anser recensenten Kjell Andersson.
bokrecension • Publicerad 18 januari 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Susanna Ericson Wallstén och Eric Ericson är tidigare också kända för sin bok om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner.
Susanna Ericson Wallstén och Eric Ericson är tidigare också kända för sin bok om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner.Foto: Johanna Hanno

Pandokraterna

Skönlitteratur

Författare: Eric Ericson och Susanna Ericson Wallstén

Förlag: Kaunitz-Olsson

Annons

Den rike oljebolagsdirektören Wayne Murphy är en framstående representant för toppskiktet i Washington. Men när han blir förälskad i den gåtfulla Karla Becker närmar sig en radikal brytpunkt i hans liv.

Det är Christian Movement of Americas välgörenhetsgala i Washington. En biljett kostar 1500 dollar; allt är mycket påkostat. Wayne Murphy, medlem i energiutskottet, republikansk kongressledamot och inte minst styrelseordförande i ett stort oljebolag, går fram till podiet. Bolaget skänker två miljoner dollar på välgörenhetsgalan i år, istället för en miljon som man gjort de tio sista åren. Ovationer.

Utanför toaletten stöter Wayne Murphy senare ihop med en elegant klädd dam. Hon omges av en lockande doft av ”mysk, hö och damascenerros”. Det blir första mötet i en lång rad med kvinnan, Karla Becker, som utövar en stark lockelse på Wayne Murphy. Inte oväntat uppstår problem med hans äktenskap.

Det hela utspelas i en glassig Washingtonmiljö med horder av dyra butiker fulla av märkesvaror. Till slut blir jag lätt illamående.

Murphy inser att han måste bryta relationen och tror sig till sist ha lyckats. Men när Karla Becker begär ett möte på deras gamla parkbänk, går han dit. Där får han se förödande dokument från sitt liv. Inför hotet att avslöjas går han motvilligt med på att verka för andra sidan; hans oljebolag ska sluta med fracking och han kommer att arbeta hårt med miljöfrågor.

”Det är som bekant väldigt sent på jorden”, säger Karla Becker och försvinner. Wayne Murphy ser henne inte mer. Hans detektiv finner en demolerad lägenhet och – pandahår! Vem är Karla Becker egentligen?

”Eric Ericson och Susanna Ericson Wallstén är tidigare också kända för sin bok om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner.”

I första delen, ”Pandornas dal” från 2018 (Orosdi-Back, kategorin barn- och ungdomslitteratur) skildrar författarna hur världens pandor söker upprätta ett ”pandokratiskt och solidariskt samhälle” på en avlägsen ö i Indiska oceanen. Karla Becker är en framstående agent och en av de ledande i rörelsen men sviker den goda saken och tar sin tillflykt till USA.

Eric Ericson och Susanna Ericson Wallstén är tidigare också kända för sin bok om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner.

”Pandokraterna” ingår i en växande bokgenre (ibland kallad cli-fi, climate fiction) – där klimatkrisen gestaltas i människors liv. Ett starkt exempel är Amitav Ghoshs senaste bok "Gun Island".

Trovärdig är historien förstås inte. Wayne Murphys blindhet är rent parodisk, Karla Becker är en figur ur en annan värld. Men intrigen är noga och väl uppbyggd. I beskrivningen av varje möte mellan Murphy och Becker finns någon underlig, kanske förbryllande omständighet som man lätt förbiser. Vid första genomläsningen förstod jag mig inte alls på Karla Becker, förrän det avslöjades i slutet.

Boken ger inte mycket hopp. Men på sista raderna lämnar Karla Becker sitt begynnande lyxliv i Brasilia för nästa uppdrag...

Kjell AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons