unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Naturen slår tillbaka i klimatthriller

”Pandokraterna” är en agenthistoria med komisk underton som illustrerar den absurda skillnaden mellan det moderna konsumtionssamhället och den jord som det exploaterar, anser recensenten Kjell Andersson.
Susanna Ericson Wallstén och Eric Ericson är tidigare också kända för sin bok om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner.
Susanna Ericson Wallstén och Eric Ericson är tidigare också kända för sin bok om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner.
Foto: Johanna Hanno

Pandokraterna

Skönlitteratur
Författare: Eric Ericson och Susanna Ericson Wallstén
Förlag: Kaunitz-Olsson

Den rike oljebolagsdirektören Wayne Murphy är en framstående representant för toppskiktet i Washington. Men när han blir förälskad i den gåtfulla Karla Becker närmar sig en radikal brytpunkt i hans liv.

Det är Christian Movement of Americas välgörenhetsgala i Washington. En biljett kostar 1500 dollar; allt är mycket påkostat. Wayne Murphy, medlem i energiutskottet, republikansk kongressledamot och inte minst styrelseordförande i ett stort oljebolag, går fram till podiet. Bolaget skänker två miljoner dollar på välgörenhetsgalan i år, istället för en miljon som man gjort de tio sista åren. Ovationer.

Utanför toaletten stöter Wayne Murphy senare ihop med en elegant klädd dam. Hon omges av en lockande doft av ”mysk, hö och damascenerros”. Det blir första mötet i en lång rad med kvinnan, Karla Becker, som utövar en stark lockelse på Wayne Murphy. Inte oväntat uppstår problem med hans äktenskap.

Det hela utspelas i en glassig Washingtonmiljö med horder av dyra butiker fulla av märkesvaror. Till slut blir jag lätt illamående.

Murphy inser att han måste bryta relationen och tror sig till sist ha lyckats. Men när Karla Becker begär ett möte på deras gamla parkbänk, går han dit. Där får han se förödande dokument från sitt liv. Inför hotet att avslöjas går han motvilligt med på att verka för andra sidan; hans oljebolag ska sluta med fracking och han kommer att arbeta hårt med miljöfrågor.

”Det är som bekant väldigt sent på jorden”, säger Karla Becker och försvinner. Wayne Murphy ser henne inte mer. Hans detektiv finner en demolerad lägenhet och – pandahår! Vem är Karla Becker egentligen?

quote
Eric Ericson och Susanna Ericson Wallstén är tidigare också kända för sin bok om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner.

I första delen, ”Pandornas dal” från 2018 (Orosdi-Back, kategorin barn- och ungdomslitteratur) skildrar författarna hur världens pandor söker upprätta ett ”pandokratiskt och solidariskt samhälle” på en avlägsen ö i Indiska oceanen. Karla Becker är en framstående agent och en av de ledande i rörelsen men sviker den goda saken och tar sin tillflykt till USA.

Eric Ericson och Susanna Ericson Wallstén är tidigare också kända för sin bok om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner.

”Pandokraterna” ingår i en växande bokgenre (ibland kallad cli-fi, climate fiction) – där klimatkrisen gestaltas i människors liv. Ett starkt exempel är Amitav Ghoshs senaste bok "Gun Island".

Trovärdig är historien förstås inte. Wayne Murphys blindhet är rent parodisk, Karla Becker är en figur ur en annan värld. Men intrigen är noga och väl uppbyggd. I beskrivningen av varje möte mellan Murphy och Becker finns någon underlig, kanske förbryllande omständighet som man lätt förbiser. Vid första genomläsningen förstod jag mig inte alls på Karla Becker, förrän det avslöjades i slutet.

Boken ger inte mycket hopp. Men på sista raderna lämnar Karla Becker sitt begynnande lyxliv i Brasilia för nästa uppdrag...

Läs mer

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.