Annons

Naziplundrad konst ska återlämnas

En fransk domstol dömer det brittiska auktionshuset Christie's att återlämna en målning som plundrades av nazisterna i Paris 1942, rapporterar The Art Newspaper.
Konst • Publicerad 1 februari 2023
Tyska soldater i Montmartre i Paris år 1940. Paris befriades av de allierade styrkorna i augusti 1944. Arkivbild.Foto: AP/TT

Tavlan i fråga är "Den botfärdiga Magdalena" av Adriaen van der Werff, en nederländsk barockmålare, från 1707. Den såldes på auktion i London år 2005 för 60 000 pund.

För sex år sedan kontaktade köparen Christie's med intentionen att sälja vidare tavlan. Den gången slog auktionshuset i Répertoire des biens spoliés, ett register upprättat efter andra världskriget över konst som plundrats – och där fanns tavlan listad.

Annons

Christie's fick då kontakt med den efterlevande familjen till dåvarande ägaren Lionel Hauser, en parisisk bankman från en judisk familj som var kusin och nära vän till författaren Marcel Proust. Hauser anmälde vid krigsslutet 1945 att den nazityska ockupationsmakten brutit sig in och stulit ur hans förråd den 23 oktober 1942.

Ärendet mynnade ut i en rättstvist, där en domstol i Paris nu gått på familjens linje och dömt Christie's att utan förbehåll återlämna tavlan. Familjen gläds över domen men erkänner oro över om den blir verkställd, med hänvisning till frågetecken om jurisdiktion och Storbritanniens utträde ur EU.

Christie's motsätter sig domen men uppger att man inte har överklagat och i stället ska söka förlikning.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons