Annons

Nora Dåsnes sätter ord och bild på ungas kamp för sin framtid

”Låt skogen leva!” är en kraftfull, mångbottnad historia om barns engagemang och den eviga frågan om vuxna som inte lyssnar. Urban Jarvid applåderar den norska serietecknarens grafiska barnbok.
Barnböcker • Publicerad 25 mars 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Grafisk roman (från 9 år)

Låt skogen leva!

Text och bild: Nora Dåsnes

Översättning: Johanna Lindbäck

Förlag: Alfabeta

Nora Dåsnes - ”Låt skogen leva!”
Nora Dåsnes - ”Låt skogen leva!”

Barndomens skog har blivit farlig. Extrema regnmängder har fått vattendragen att svämma över. Skogen själv är också i fara. Snart ska dungen där Bao, Tuva och Linnea tillbringat sina raster försvinna för att ge plats åt en större parkering.

Det här är en fristående fortsättning på ”Vita lögner, röda hjärtan” (2021), tecknad och berättad av norska Nora Dåsnes. Den som missade den boken är bara att gratulera, för hen har något bra att ta igen. Där var Bao den oförstående kompisen medan historien handlade om hur Tuva brottades med identitet och känslor. Här står Bao i centrum och hon visar sig ha ett stort allvar och en stor vrede inom sig. Hon tar upp kampen för marken där barn hon lekt. Fler och fler ansluter. Lätt blir det inte men det lönar sig att göra motstånd.

Ur ”Låt skogen leva!” av Nora Dåsnes.
Ur ”Låt skogen leva!” av Nora Dåsnes.
Annons

Stilen känns igen men har utvecklats. I förra boken berättade Tuva i dagboksform och den lätt naiva stilen gjorde att man med lite god vilja kunde tro att den var skapad av en mycket begåvad sjätteklassare. Den här boken har ingen sådan inramning utan är mera av en ren serie, men det finns fortfarande inslag av text och fria teckningar genom barnens protestskrivelse och chattmeddelanden.

Jag har tidigare beklagat mig över hur serier numera säljs som barnböcker, men det här är verkligen en grafisk barnroman. Särskilt verkningsfulla är Dåsnes närmast expressionistiska helsidesrutor.

”Varför bråka om några träd när 1,5-gradersmålet antagligen är förlorat och ens hemland har händerna täckta av svart smörja? Men det blir bra. Mycket bra. Alla invändningar tas på allvar. Det blir en kraftfull och mångbottnad historia.”

Det här hade kunnat bli väldigt pajigt. Varför bråka om några träd när 1,5-gradersmålet antagligen är förlorat och ens hemland har händerna täckta av svart smörja? Men det blir bra. Mycket bra. Alla invändningar tas på allvar. Det blir en kraftfull och mångbottnad historia. Till och med parkeringen är så väl inarbetad i handlingen att den inte känns klyschig. Antagligen kunde man skriva en rätt intressant avhandling om parkeringar i populärkulturen och det skulle inte bli en munter historia.

Vi kan inte överlåta våra samhällsproblem på barnen, men nu är de allas och då är den här boken en utmärkt vän på vägen. Även de som inte är så intresserade av sakfrågorna borde kunna gilla den på grund av relationerna och den eviga frågan om vuxna som inte lyssnar.

Norska serietecknaren och illustratören Nora Dåsnes är aktuell på svenska med ”Låt skogen leva!”, en fristående fortsättning på ”Vita lögner, röda hjärtan”.
Norska serietecknaren och illustratören Nora Dåsnes är aktuell på svenska med ”Låt skogen leva!”, en fristående fortsättning på ”Vita lögner, röda hjärtan”.Foto: Oda Berby
Fakta

Nora Dåsnes

Född: I Oslo 1995

Verksamhet: illustratör, animatör, tecknare.

Utmärkelser: Flera priser i Norge. Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022 för sin grafiska roman ”Ubesvart anrop” om livet efter 22 julimassakern ( finns i nuläget inte översatt till svenska).

Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons