Nora Roberts vet vad hon gör

Spänningsroman ,
Nora Roberts har skrivit 225 romaner.
Foto: Bruce Wilder
Nora Roberts har skrivit 225 romaner.

En både tramsig och förutsägbar roman, men Nora Roberts är luttrad som spänningsförfattare och vet exakt vilka strängar hon ska slå an på för att beröra.

Förövarna

Spänningsroman

Författare: Nora Roberts

Översättning: Camilla Jacobsson

Förlag: Albert Bonniers

Noras Roberts är född 1950 och har skrivit 225 böcker, det är mer än tre böcker om året om man antar att hon debuterade vid födseln. Med den takten är det inte så konstigt att det måste slinta i kvalitetsarbetet ibland. Nu ska det sägas att detta är den första bok jag läst av Roberts. Och jag är fascinerad.

Jag menar, boken är på nästan 600 sidor, och borde ha tagit sin tid att skriva. Visserligen är transportsträckorna många och långa och med lite redigering hade nog ett omfång på hälften varit nog. Men Roberts är skicklig i sitt spänningshantverk. Hon vet exakt vilka strängar hon ska slå an för att få även en luttrad svensk deckarrecensent att bli tårögd.

”Förövarna” är berättelsen om de två syskonen Zane och Britt som växer upp i en överklassfamilj där pappan överläkaren är en formidabel hustyrann. Han slår sin fru och han slår sin son. Hårt. Ända tills den dag då sonen som fjortonåring slår tillbaka och allt uppdagas. Berättelsen tar sedan ett skutt i tiden till den dag den 35-årige Zane flyttar tillbaka till hemstaden för att arbeta som jurist, fadern sitter i fängelse men är på väg ut. Zane träffar en likaledes nyinflyttad trädgårdsarkitekt och livet börjar leka igen. Tills en dag…

Ja, detta är en förutsägbar bok. De goda människorna är verkligen snygga och välartade, de onda är fula och genomelaka. Det man tror ska hända, händer alltid. Ändå blir jag rörd av berättelsen fast jag inte vill, för det ju så ytligt och inte så lite tramsigt. Men Nora Roberts kan säkert få en sten att gråta.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.