Annons

Norsk läsfest om mord i medelklassen

Norrmännen krossar allt motstånd även på deckarfronten. Det tycker i alla fall Per-Axel Svensson, som har läst Helene Floods välskrivna psykologiska thriller ”Terapeuten”. Det är hennes första bok för vuxna och den är såld till 26 länder.
bokrecension • Publicerad 29 februari 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Helene Flood.
Helene Flood.Foto: Polaris förlag

Terapeuten

Psykologisk thriller

Författare: Helene Flood

Översättning: Lotta Eklund

Förlag: Polaris

”Man ska inte vara ensam.”, skriver Hjalmar Söderberg. ”Man ska inte vara för många. Man ska vara två!” Sara och Sigurd i Helene Floods utsökta ”Terapeuten” är verkligen två. Tror åtminstone Sara.

Hon driver psykologpraktik hemma i villan i utkanten av Oslo. Sigurd jobbar järnet tillsammans med några kollegor på nystartade arkitektbyrån nere i staden.

Annons

All tid utöver jobb går åt till att renovera gamla villan de tagit över efter en nära anhörig. Men gradvis går allt i stå....Sigurd spikar och kaklar allt mindre om kvällarna och och sitter mest och spelar på datorn tills han en morgon försvinner hemifrån för att aldrig återvända.

Några dagar senare hittas han mördad, skjuten i ryggen.

Vad har hänt?

Ja, frågorna tornar förstås upp sig och vore det inte för det fantastiska språket skulle kanske det här blivit en ganska konventionell spänningsroman där händelserna gradvis hamnar på rätt plats.

Men så blir det inte. Det blir inte förutsägbart. Helene Floods språkhantering gör i stället det här till en rejäl läsfest. Och även om retarderings-effekterna är många och man nästan är på väg att bli otålig, vill man ändå inte riktigt att den här berättelsen ska ta slut. Sällsynt välskrivet.

Dessa norskar, bäst i allt!

Per-Axel SvenssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons