GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Norska stjärnan berättar kompetent men nya polisromanen saknar nerv

Norska deckarstjärnan lever upp till förväntningarna, men det blir ändå lite blodfattigt, menar Kerstin Bergman.
Bokrecension • Publicerad 2 oktober 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jørn Lier Horst är en av Norges mest framgångsrika deckarförfattare.
Jørn Lier Horst är en av Norges mest framgångsrika deckarförfattare.Foto: Erik Simander/TT
Polisroman

Ärende 1569

Författare: Jørn Lier Horst

Förlag: Wahlström och Widstrand

Översättning: Marianne Mattsson

Jørn Lier Horst har det senaste decenniet blivit en av Norges mest framgångsrika deckarförfattare. I polisserien om William Wisting använder han egna erfarenheter från polisyrket för att skapa en trovärdig och bild av utredningsarbetet. ”Ärende 1569” avslutar en serie i serien som kretsar kring gamla fall, så kallade cold cases. Wisting får anonyma brev som aktualiserar två gamla mordfall. Kan de hänga ihop, kan fel man ha suttit i fängelse i sjutton år och vem är den anonyma brevskrivaren?

”Ärende 1569” är en komplex och välkomponerad historia vars utfall överraskar. Det är kompetent berättat, men jag kan samtidigt sakna nerv i skildringen av människor och miljöer. Språket är föredömligt enkelt och redovisande, men det bidrar också till att man som läsare inte får det där känslomässiga engagemanget i gestalter och händelser. Det är lite som att läsa en tjusig och välkomponerad meny, utan att själv få smaka på maten.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.