unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nytt Akademiavhopp: "Alla har en gräns"

Ledamoten Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien. Därmed är hon ytterligare en i raden av ledamöter som lämnat Akademien på kort tid. "Jag förstår om hon inte längre orkar", kommenterar en annan avhoppare, Peter Englund.
Författaren och dramatikern Sara Stridsberg är den senaste att lämna Svenska Akademien.
Författaren och dramatikern Sara Stridsberg är den senaste att lämna Svenska Akademien.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Författaren Sara Stridsberg, som har suttit på stol nummer 13 i Akademien sedan 2016, har nu beslutat sig för att lämna den hårt ansatta kulturinstitutionen, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

"Vi beklagar verkligen Sara Stridsbergs beslut att lämna Akademien. Vi befinner oss i ett återuppbyggnadsarbete där hennes krafter skulle varit värdefulla", skriver Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare, till TT.

I ett mejl till TT tidigare i vår utvecklade Sara Stridsberg hur tankegångarna gick kring huruvida hon skulle lämna sin stol eller ej:

"Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november _ och som gav mig personligen ett stort hopp _ har under våren långsamt stängts. Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats till förmån för andra hänsyn", skrev hon då.

Under våren har även tidigare ständige sekreteraren Sara Danius samt ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnat sina stolar, varav Östergren även har begärt formellt utträde. Sedan tidigare deltar inte heller Kerstin Ekman eller Lotta Lotass i Akademiens arbete, och Lotass har begärt formellt utträde. Även Katarina Frostenson har lämnat sin stol.

Peter Englund kommenterar Sara Stridsbergs avhopp i ett mejl till TT: "Svenska Akademien förlorar i och med detta inte bara en kolossal talang, utan även en klok och eftertänksam ledamot. Sara Stridsberg är en stark person och har visat att hon inte ger upp i förstone, men alla har en gräns och jag förstår om hon inte längre orkar."

Kjell Espmark säger till Dagens Nyheter att han inte vill kommentera Stridsbergs besked.

- Jag vill inte yttra mig om det, utan hon får tala själv om det. Däremot vill jag säga att jag verkligen respekterar Sara Stridsbergs beslut. Det respekterar jag verkligen, säger han till tidningen.

Avhoppen bottnar i den djupa kris Akademien befunnit sig i sedan i fjol, då en rad kvinnor vittnade i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Sedan dess har bland annat Sara Danius avgått, kungen meddelat att han ändrar i Akademiens stadgar så att det nu är möjligt att lämna på egen begäran, samt Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning.

Avhoppen innebär att det nu endast är 10 av de 18 ledamöter som krävs för att Akademien ska vara fulltalig som är aktiva. (TT)

Läs mer

Önnestad kan få behålla hemtjänsten

Kristianstad

Önnestad kan få behålla hemtjänsten

Har missat ett politiskt beslut. Kritiska anställda mötte ledningen.

Olycka: Personbil krockade med älg

Östra Göinge

Olycka: Personbil krockade med älg

SOS larmades klockan 16.17.

Rankning: Stor otrygghet bland Kristianstads företagare

Kristianstad

Rankning: Stor otrygghet bland Kristianstads företagare

Näringslivet påverkas av brottsligheten, enligt enkät.

TV: KIK straffat av Tingsryd – se reprisen här

Ishockey

TV: KIK straffat av Tingsryd – se reprisen här

Kellman spelade sin första match i KIK.

Bild: Vargen har observerats på nytt i Kristianstad

Kristianstad

Bild: Vargen har observerats på nytt i Kristianstad

Länsstyrelsen diskuterar fråga om fortsatt jakt.

Förvirring kring Returums öppettider: ”Vi fick köra hem allihop”

JOURHAVANDE REPORTER

Förvirring kring Returums öppettider: ”Vi fick köra hem allihop”

Elva bilar stod och väntade vid den låsta grinden, säger Besviken pensionär.