"Om myndigheterna låter Sentsov dö är det för att avskräcka andra”

I tre månader har den ukrainske regissören Oleg Sentsov hungerstrejkat i ryskt fängelse. Trots en stor opinion för hans sak runt om i världen befarar nu alltfler att hans dagar är räknade. ”Om de ryska myndigheterna låter honom dö har de passerat ytterligare en gräns”, säger Mikael Nydahl, förläggare från Linderöd, just nu på plats i Ryssland.
Yttrandefrihet • Publicerad 14 augusti 2018 • Uppdaterad 21 augusti 2018
Författaren Alisa Ganijeva genomför enmansdemonstrationer för Oleg Sentsovs sak, här framför Bolsjojteatern i Moskva i lördags. På skylten står det: ”Oleg Sentsov är regissör, inte terrorist.”
Författaren Alisa Ganijeva genomför enmansdemonstrationer för Oleg Sentsovs sak, här framför Bolsjojteatern i Moskva i lördags. På skylten står det: ”Oleg Sentsov är regissör, inte terrorist.”Foto: Från Alisa Ganijevas Facebook-konto

Det senaste numret i den skriftserie som Mikael Nydahl genom sitt Ariel förlag ger ut för att belysa situationen för press- och yttrandefriheten i Ryssland kom i juli månad, och handlar om den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov som sedan 2014 sitter i ryskt fängelse.

Oleg Sentsov är fängslad sedan 2014 i Ryssland. För exakt tre månader sedan inledde han en hungerstrejk för andra ukrainska politiska fångar i ryska fängelser.
Oleg Sentsov är fängslad sedan 2014 i Ryssland. För exakt tre månader sedan inledde han en hungerstrejk för andra ukrainska politiska fångar i ryska fängelser.Foto: /TT

Texterna i det aktuella häftet visar hur anklagelserna mot Sentsov är falska. Rättegången mot honom innebar att han fick ett 20-årigt straff. Men även den hungerstrejk som Sentsov inledde den 14 maj, och som nu har pågått i exakt tre månader, är ett ämne i skriften. Vad hungerstrejkar han för? Inte en egen frigivning, utan för att 64 namngivna ukrainska politiska fångar ska benådas och släppas fria.

Hittills har de ryska myndigheterna inte ändrat sig en centimeter, trots att flera intellektuella och aktivister i Ryssland har höjt sina röster för Sentsovs sak, trots att flera av världens högsta ledare – som Macron och Merkel – direkt har vänt sig till Putin för att få honom att agera för att rädda Sentsovs liv.

– Principiellt är jag förhoppningsfull, man får inte förtvivla, men när det gäller Oleg Sentsov... nej, jag är inte längre förhoppningsfull.

En kvinna demonstrerar den 2 augusti i Moskva för Oleg Sentsovs sak: ”Oleg Sentsov har hungerstrejkat i 81 dagar. Hans mor skickade in ett förslag om hans sak 17 juli 2018. Var är svaret?” står det på hennes lapp.
En kvinna demonstrerar den 2 augusti i Moskva för Oleg Sentsovs sak: ”Oleg Sentsov har hungerstrejkat i 81 dagar. Hans mor skickade in ett förslag om hans sak 17 juli 2018. Var är svaret?” står det på hennes lapp.Foto: Alexander Zemlianichenko

Jag når Mikael Nydahl på telefon när han befinner sig alldeles intill Volga, i Tjuvasjiens huvudstad, Tjeboksary. Under många år har han arbetat runt om i jätten Ryssland. Han har, bland annat, gett ut flera ryska författares verk, och engagerat sig i kampen för det fria ordet.

Skriftserien Gotlandssamtal är en ny satsning, där hittills två nummer har utkommit. De ges ut på svenska i tryckt format, men finns även fritt tillgängliga på webben. På några andra webbsidor finns originalen att läsa på ryska, ukrainska, polska och engelska.

Avsikten, och förhoppningen, är att väcka opinion. Något som blir alltmer angeläget, menar Nydahl, som på flera plan ser hur situationen för det fria ordet i Ryssland hårdnar. Och hur alltfler inne i landet väljer att inte protestera, utan att se bort och hålla tyst.

– Dagens Ryssland är, hur ska jag formulera det, ett mycket resignerat samhälle. Människor vänder politiken ryggen, de tror ändå inte att de kan påverka något till det bättre samtidigt som de har fullt upp med att överleva, säger Mikael Nydahl och fortsätter.

– Här pågår en dold, stor ekonomisk kris ihop med en växande patriotisk känsla. För att ge sin politik legitimitet internt i landet behöver därför Putin västerländska fiender, så att det framställs att Ryssland är satt under hot. Så de människor som inte vänder politiken ryggen ger istället regeringen sitt stöd. De reaktioner som till exempel enmansdemonstranterna i Moskva möter pekar på just detta; hu många är likgiltiga, andra är direkt fientliga och tror på myndigheternas falska påståenden om Sentsov, endast några få säger sig stödja deras kampanj.

10 juni, 2018: Demonstranter i Moskva för Oleg Sentsovs sak. Organisationen Free Russia stod bakom aktionen.
10 juni, 2018: Demonstranter i Moskva för Oleg Sentsovs sak. Organisationen Free Russia stod bakom aktionen.Foto: Evgeny Feldman
10 juni, 2018: Demonstranter i Moskva för Oleg Sentsovs sak. Organisationen Free Russia stod bakom aktionen.
10 juni, 2018: Demonstranter i Moskva för Oleg Sentsovs sak. Organisationen Free Russia stod bakom aktionen.Foto: Evgeny Feldman

Den senaste nyheten om Oleg Sentsov kom på TT för några dagar sedan, och där framstår läget som mycket allvarligt (se artikel längre ned). För att rädda hans liv krävs det akuta och kraftfulla åtgärder. Mikael Nydahl igen:

– Jag träffade nyligen två av de ledande personerna i kampanjen för Oleg Sentsovs sak och de säger att myndigheterna varken avvisar eller bekräftar rapporten om hans hälsotillstånd. De kommunicerar nämligen inte alls och har inte gjort det under hela hans hungerstrejk. Det här är en tydlig taktik och visar på myndigheternas övergripande mål; genom att hålla aktivisterna, men även hela övriga civilsamhället, i okunskap ökar de splittringen och osäkerheten samtidigt som de ökar sina möjligheter att manipulera mer.

Aktivisterna för Sentsovs sak har lyckats med sin plan att sprida budskapet internationellt och få alltfler att agera. Men när det gäller kampen gentemot myndigheterna har de inte lyckats. Därför har de, enligt Mikael Nydahl, bestämt sig för att byta taktik. Nu handlar det inte om sakfrågan, nu handlar det om att rädda Sentsovs liv. Det gör att de nyligen har vänt sig till det internationella Röda korset och deras kommissionär för mänskliga rättsfrågor. Deras önskan: att få dem att sätta in medicinsk expertis och begära hos de ryska myndigheterna att de ska få undersöka Oleg Sentsov.

– De som är mest aktiva i Sentsovs kampanj är desperata, det handlar ju troligen om dagar. Och även om Röda korsets medicinska experter får undersöka honom, är hans liv i fara. Han har svultit i 92 dagar, det är en extremt lång tid. Om, må Gud förbjude, men om myndigheterna vägrar och låter Oleg Sentsov dö så har de passerat ytterligare en gräns gentemot civilsamhället. Då har den ryska makten bestämt sig för att låta Sentsovs död bli ett avskräckande exempel, säger Mikael Nydahl.

– I dagens Ryssland finns det yttrandefrihet, fortsätter han, men myndigheterna slår ibland till mot en aktivist, författare eller journalist. Det verkar närmast slumpmässigt, för det tycks inträffa när som helst, mot vem som helst. Genom att se hur de hanterar Sentsov är känslan att de vill visa på sin kompromisslöshet, att Sentsovs handling inte ska locka fler till att protestera. Det här handlar inte bara om den ukrainska konflikten, utan tjänar också inrikespolitiska syften.

För en månad sedan hölls det en större protestaktion för den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov i Kiev, Ukrainas huvudstad. Även flera internationella organisationer har protesterat.
För en månad sedan hölls det en större protestaktion för den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov i Kiev, Ukrainas huvudstad. Även flera internationella organisationer har protesterat.Foto: Efrem Lukatsky

Senast en politisk fånge dog under en hungerstrejk i Ryssland var under Sovjettiden, för drygt 30 år sedan. Då ledde hans död till stor uppmärksamhet, och efterföljande politiska förändringar. Kan det inte bli så också den här gången?

– Nej, det tror jag inte. En del säger att Sovjetunionen är tillbaka i dagens Ryssland, och visst, du ser till och med Stalinporträtt här och där, men det är inte Sovjet vi ser. Det är ett betydligt mer komplext land, med utåt sett en yttrande- och pressfrihet men det är ett land där alltfler tystnar och rädslan växer.

En vecka till är Mikael Nydahl kvar på rysk mark, för att i början av september återvända igen. Då handlar det bland annat om möten för att planera de kommande utgåvorna av skriftserien Gotlandssamtal, som vill öka kunskapen om det allvarliga läget för det fria ordet i Ryssland. Numret om Oleg Sentsov är seriens andra, det första kom i våras och handlade om ett annat rättsfall som väckt starka protester, om den karelske historikern Jurij Dmitrijev.

– December 2016 blev Dmitrijev gripen, åtalad för barnpornografibrott. Efter en lång rättegång friades han i april 2018, men i juni greps han än en gång, nu anklagad för sexuella övergrepp mot sin fosterdotter. Och jag gissar att ytterligare en lång rättegång är att vänta. Vad det handlar om i grunden? För att han på 90-talet började kartlägga och gräva ut massgravar i Karelen. Dessa är från Stalins terrorår 1937-38. Tack vare hans insatser har de gjorts till viktiga minnesplatser. Dagens myndigheter försöker nu genomföra nya undersökningar som bygger på grundlösa hypoteser om att det också handlar om ryska offer från den finska ockupationen. Målet är att förvanska dessa platser till att bli minnesplatser över den ärorika sovjetarmén. I förlängningen hade det inneburit att platserna isåfall hade ägnats bödlarna, istället för som idag, offren. Allt är helt bisarrt.

Det finns många liknande rättsfall att ta upp i en serie om den så kallade yttrandefriheten i Ryssland, är det vad era kommande häften kommer att handla om?

– Du har rätt, det finns många fruktansvärda exempel att ta upp. Och visst blir det ytterligare några, men åtminstone min ambition är att också på ett bredare plan belysa de här frågorna, som till exempel vilka möjligheter minoriteter har att yttra sig i dagens Ryssland. De frågorna är lättare för de svenska läsarna att jämföra med situationen hos oss. För i Sverige fängslar vi inte historiker och regissörer för vad de tycker och gör.

Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, 42 år, har i dag hungerstrejkat i exakt tre månader. Hans tillstånd är, enligt de senaste rapporterna, mycket allvarligt.
Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, 42 år, har i dag hungerstrejkat i exakt tre månader. Hans tillstånd är, enligt de senaste rapporterna, mycket allvarligt.Foto: Uncredited
Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.