Per Wästberg: ”Årstidsnoteringar – januari”

Plats för poesi Artikeln publicerades
Författaren och akademiledamoten Per Wästberg är en av de fem medverkande i kultursidans Plats för poesi.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Författaren och akademiledamoten Per Wästberg är en av de fem medverkande i kultursidans Plats för poesi.

Kåseberga och den svenska sydkusten har en särskild plats i författaren Per Wästbergs hjärta. Och i hans andra dikt i satsningen Plats för poesi är det här vi rör oss.

 

Januari

*

En kantstött dag. Vägarna rullar i låga dyningar

längs Kåsebergaåsen. Molnen går på vattnet, en knivsegg

från vågtopparna. En domherre på fönsterblecket lämnar ett avtryck,

runt som en kaffekopp. Ett barn skrattar åt något jag inte ser.

Mot kvällen en försiktig tystnad. En sista matsked ljus,

och mörkret vrenskas som ett otämjt djur.

Natthimlen rispas av tusentals gånger spelade filmer.

Vy över Kåsebergafälten.
Vy över Kåsebergafälten.

Fakta

Om satsningen & dagens skribent

Serien Plats för Poesi är en satsning på kultursidan i vinter och vår, från mörker till ljus.

Här kommer poesin att lyftas fram, främst genom nya dikter men också med olika artiklar om poesi, allt från intervjuer till reportage och recensioner av nya böcker. Som idag, då vi också publicerar en intervju om BT:s Debutantpris som i år endast har nominerat poeter.

Fem författare medverkar, och det kommer att bli en nyskriven dikt varje vecka. Dagens dikt är den åttonde. Totalt kommer serien att innehålla 25 dikter.

Följande författare medverkar: Freke Räihä, Tove Folkesson, Per Wästberg, Segal Mohamed och Tuija Nieminen Kristofersson.

Dagens poet

Per Wästberg, född 1933, bosatt i Stockholm, författare, litteraturkritiker och ledamot i Svenska Akademien (stol nr 12, sedan 1997). Debuterade redan 1949, 15 år gammal, med novellsamlingen ”Pojke med såpbubblor”. Har efter det gett ut ett stort antal titlar, och även mottagit flera priser för sitt författarskap (till exempel Övralidspriset, De Nios Stora Pris och Augustpriset). I dagarna utkommer hans nya bok, ”Läsebok”.

Sina fem dikter i serien Plats för poesi kommer han att ge temat årstider. Idag, januari.

Lyssna på dikten

På webben, kristianstadsbladet.se, går det att lyssna till Per Wästbergs dikt. Här hittar ni också hans första dikt i serien, liksom samtliga andra publicerade dikter.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.