Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Peter Englund tar svensk spänning till en ny nivå

Mordet på 18-åriga Kickan Granell i Hökarängen 1965 tar form genom Peter Englunds skickliga bakåtblick. Och ”Söndagsvägen” är mycket mer än berättelsen om ett mord, försäkrar recensenten Lena Kvist.
Författaren och historikern Peter Englund är aktuell med boken ”Söndagsvägen - berättelsen om ett mord”
Författaren och historikern Peter Englund är aktuell med boken ”Söndagsvägen - berättelsen om ett mord”
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Söndagsvägen – berättelsen om ett mord

True crime
Författare: Peter Englund
Förlag: Natur & Kultur

Det finns något obehagligt med alla dessa författare och journalister som fascineras så av kvinnomord. Jag vet att många läsare delar intresset men ändå kan jag tröttna på exploaterandet, alla dessa skändade unga kvinnokroppar som ska hittas nakna i första kapitlet och beskrivas i detalj. True crime-genren – den baseras på verkliga fall och saknar svenskt namn – är mest komplicerad. Där handlar det ju om verkliga människor, vars tragedier blir till spänning.

Därför känner jag en viss oro när även Peter Englund leder in läsaren i den unga Kickan Granells sovrum i bokens början. Hon ligger naken och död under täcket, förstås. Jaha, ett ben sticker ut och tonåringens hand vilar mot venusberget.

Allt beskrivs med andra ord exakt som i deckarschablonen, men Peter Englund flyttar snabbt fokus. Alla som skriver kan väl skildra gruvliga detaljer när polisen hittar kvinnolik, men alla kan inte fördjupa ett skeende som Peter Englund. Vi får allt vi behöver veta om mordplatsen, allt om kvarteret, ja, allt om hela det svenska samhället under rekordåren när alla svenska kurvor pekade uppåt och framtiden var bländande ljus.

När vi har fått så många detaljer vi orkar med anlägger Peter Englund helikopterperspektiv, analyserar och reflekterar. Och han tar plats och visar sin egen empati, som när han funderar över vad mordet innebar för Kickan Granells föräldrar.

Mordet på Kickan Granell skedde i juli 1965, när föräldrarna var bortresta och 18-åringen ensam hemma i radhuset på Söndagsvägen 88. De klantiga första poliserna på platsen tror att det är ett självmord men vi läsare vet bättre. Redan från början får vi ta del av utdrag ur gärningsmannens skrämmande anteckningar:

”Objekt att inköpa: elektroapparater, ej narkotikaklassade droger, filmkombination, bandspelare, narkotikaklassade droger, medicinska instrument inklusive bältesspännare...”

Vi förstår alltså snabbt att polisen måste ha hittat gärningsmannen. Och vi ryser av hans galna hemliga anteckningar, som återkommer genom boken och bara blir värre och värre. Men vem var han? Vad drev honom? Hur fick polisen fast honom? Och varför hittade teknikerna så mycket potatismjöl på mordplatsen?

”Söndagsvägen” ger svar på allt. Researchen är förstås imponerande gedigen när den rutinerade historieforskaren Peter Englund är inblandad.

Trots att boken är så faktaspäckad är den inte det minsta tung (även om den ocharmiga idén att tillföra rikligt med nördiga fotnoter gärna kunde ha fått stanna på idéstadiet för min del).

Kriminalkommissarien Gösta William ”GW” Larsson som fick ansvar för utredningen verkar för övrigt ha varit en ovanligt skicklig polis. 1965 visste alla vem han var och Peter Englund skriver att Maj Sjöwall och Per Wahlöö lånat drag av GW Larsson när de skapade sin deckare Martin Beck (den svenska kriminalklassikern ”Roseanna” kom ut samma år).

Hörni, finns det inte redan väldigt många redan i Sverige som skriver historisk facklitteratur? Så låt Peter Englund stanna i true crime-genren i några böcker till, för att fördjupa, förädla och inspirera. Jag hoppas vi får läsa mer, för med ”Söndagsvägen” tar Peter Englund svensk spänningslitteratur till en ny nivå.

Läs mer