Annons

Poeten Gösta Ågren död

Litteratur • Publicerad 24 juni 2020
Gösta Ågren. Pressbild.
Gösta Ågren. Pressbild.Foto: Paschinsky Studio

Den finlandsvenske diktaren, översättaren och litteraturvetaren Gösta Ågren är död. Han avled natten till onsdagen vid 84 års ålder.

Ågren har skrivit ett 40-tal böcker med tyngdpunkt på lyrik. Bland hans betydande verk finns dikttrilogin "Jär", som tilldelades Finlandiapriset 1989. Förra året belönades han med Bellmanspriset av Svenska Akademien.

Annons

Gösta Ågren föddes i Nykarleby i Österbotten 1936. Han debuterade som 19-åring med diktsamlingen "Kraft och tanke". Genombrottet som författare kom under 70-talet, med samlingar som "Var inte rädd" och "Molnsommar".

Ågren studerade litteratur i Stockholm och disputerade 1971 med en avhandling om Dan Andersson. Han studerade även vid Svenska filminstitutets filmskola och har arbetat som filmregissör.

Hans sista bok "Dikter och slutsamtal" gavs ut tidigare i år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons