POP! som kulturfenomen

Från Mary Quant "Swinging London" och det vi i dag förknippar med "Mad men" till Andy Warhol, pappersklänningar och ett avslut i punk. Regionmuseets nya utställning "POP!" visar en mix av design, kultur och mode.
Kultur • Publicerad 11 juni 2014
Jeansväst med broderier av Moonbeam, som Elton John haft.
Jeansväst med broderier av Moonbeam, som Elton John haft.Foto: Foto: Tommy Svensson
Skor av olika slag visas på "POP!".
Skor av olika slag visas på "POP!".Foto: Foto: Tommy Svensson
Evelynd Thomasson visar en cape designad av Picasso och Alison McCann en jacka av Mary Quant.
Evelynd Thomasson visar en cape designad av Picasso och Alison McCann en jacka av Mary Quant.Foto: Foto: Tommy Svensson
Toningar gick från minivuxna till självständiga individer.
Toningar gick från minivuxna till självständiga individer.Foto: Foto: Tommy Svensson
Jackor som designade i samma stil som The Beatles bar.
Jackor som designade i samma stil som The Beatles bar.Foto: Foto: Tommy Svensson
Evelynd Thomasson med den katalog som tagit fram till utställningen.
Evelynd Thomasson med den katalog som tagit fram till utställningen.Foto: Foto: Tommy Svensson

Utetemperaturen är behagligt varm. Den följer med in i Regionmuseet och stiger i takt med trappstegen i byggnaden. Våning 3. Stopp. Svettigt. Inte minst för de som färdigställer den utställning som färdats från Fashion and Textile Museum i London. Den visar hur musik och konst levde i symbios med modeskapande och design som popkultur under åren 1955-1976.

- Det här är min barndom. Min mamma hade en Martinikjol, säger Evelyn Thomasson, utställningsansvarig för "Pop!".

Två samlare, Geoffrey Rayner och Richard Chamberlain, från Target Gallery har lånat ut en stor del av de objekt som finns på utställningen.

- Det här är saker som ständigt återkommer. Därför är utställningen angelägen både för äldre och yngre, säger Christian Wullf, informatör på Regionmuseet.

"POP!" visar ungefär 65 plagg och 300 andra föremål av vitt skilda slag. Här finns allt från en cape designad av Picasso och Vivienne Westwoods punkiga "Blom Flap" till David Barletts stol, "Tab", av papp och Andy Warhols välbekanta burkar.

Bröt sig loss

Alison McCann, från Fashion and Textile Museum i London, berättar att popkulturen tar fart i en tid då tonåringarna, som tidigare varit minivuxna, i stället blev självständiga individer som ville bryta sig loss från vuxenvärlden. En generation som inte gick direkt ut i arbete men som ändå hade pengar.

Ur detta föddes en kultur där gränserna mellan musik, mode och design suddades ut och konstarterna kom istället att utvecklas tillsammans. Genensamt för många av dessa unga var att de fick möjlighet att gå i konstskolor som växt fram efter andra världskriget. Det handlade inte finkultur utan om en mångfaldig popkultur som var svår att identifiera och inte gick att kontrollera.

- Designerns och konstnärer fick hög status. Grafisk designer var nästan lika coolt som att vara artist, säger Alison McCann och hon nämner även Twiggy, den av supermodell som var först med en egen klädkollektion.

Första utlandsresan

Utställningen har visats två gånger förut, en gång i London 2012 och en gång i norra England året därpå. Nu gör den sin första internationella resa.

- Besökare som tittade på utställningen i London gick ut med stora leenden på läpparna. Det är vad vi hoppas på även i Kristianstad, säger Alison McCann från Fashion and Textile Museum i London.

Lina Campbell
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.