Privatteatrar till ministern: Kris och kaos

Teater • Publicerad 7 januari 2022
Oscarsteatern i Stockholm. Arkivbild.
Oscarsteatern i Stockholm. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

"Kris, kaos och konkursrisk." Så sammanfattar föreningen Sveriges Producenter och Privatteatrar läget för landets privatteatrar just nu i ett öppet brev till kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Enligt föreningen leder de nya restriktionerna till stora kostnader när teatrarna tvingas ställa om med kort varsel. Man pekar bland annat på utgifter för gager och teknik som måste betalas trots att föreställningar ställs in, samt hur svårt det är att sälja biljetter i framtiden när publiken tvivlar på om evenemangen blir av.

Branschen behöver akut statligt stöd för att överleva, anser föreningen. Samtidigt vill man att utformningen för att få stöd ska göras om.

"Med tanke på den verklighet som vi nu hanterar kräver Sveriges producenter och privatteatrar att regeringen omedelbart gör om kriterierna för evenemangsstödet så att det kan bli en krisfond för kulturen", lyder en del av det öppna brevet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.