Annons

Publicistklubbsordförande i upprop för Vilks

Sju ordförande i Publicistklubben, nuvarande och tidigare, går samman i ett upprop på kultursida för konstnären Lars Vilks. De kräver att konstnärens personskydd ska organiseras så att han kan leva med sin partner.
Kultur • Publicerad 7 september 2020
Konstnären Lars Vilks. Arkivbild.
Konstnären Lars Vilks. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är den nuvarande ordföranden Robert Aschberg tillsammans med de tidigare ordförandena Stina Dabrowski, Björn Häger, Ulrika Knutson, Stig Fredrikson, Jan Guillou och Arvid Lagercrantz som ligger bakom uppropet.

Sedan 2007 har Vilks levt under dödshot från extrema islamister, efter att han ritat en teckning föreställande Profeten Muhammed som rondellhund. Han bor på hemlig ort med livvakter dygnet runt.

Annons

"Det går att tycka att det var omdömeslöst och onödigt. Men det är samtidigt livsviktigt att konst vågar vara obekväm, och att konstnärer tänker och skapar fritt", skriver de i uppropet.

Gruppen kritiserar att personskyddet inte gör det möjligt för Vilks att leva med sin partner:

"Lars Vilks och 'Maj' har sett fram emot att få leva tillsammans de sista åren av sina liv. Det får de inte, eftersom polisen inte anser att kärestan ingår i 'skyddsobjektet'. Nu får de träffas utomhus, på 'picknickar', men de tillåts inte bo tillsammans" skriver de och fortsätter:

"Vi kräver, i yttrandefrihetens namn, att bevakningen av Lars Vilks omorganiseras så att han kan få leva sina sista år i värdighet och i kärlek".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons