Rättsärende om nakenscener läggs ned

Det var inte barnpornografibrott att låta två tonåringar spela in nakenscener på 1960-talet enligt ett beslut från Kaliforniens högsta domstol.
Film • Publicerad 26 maj 2023
Regissören Franco Zeffirelli med skådespelarna Olivia Hussey och Leonard Whiting. Arkivbild.
Regissören Franco Zeffirelli med skådespelarna Olivia Hussey och Leonard Whiting. Arkivbild.Foto: Eustache Cardenas/AP/TT

Domaren Alison Mackenzie går därmed på studion Paramounts linje i det uppmärksammade rättsfallet.

Skådespelarna Olivia Hussey och Leonard Whiting var 15 respektive 16 år gamla när de spelade i filmen "Romeo och Julia", regisserad av framlidne Franco Zeffirelli.

Det rör sig om scener där de två skådespelarna ligger i en säng.

Enligt stämningsansökan hade de båda blivit lovade att få bära hudfärgade kläder under scenerna i fråga, men när det blev dags för inspelning ska regissören ha sagt att de behövde vara nakna. Scenerna ska ha inneburit psykiska men i flera årtionden för skådespelarna, som aldrig fick några framträdande karriärer, enligt stämningsansökan.

Mackenzie anser att scenen skyddas av första tillägget i delstatens konstitution, som säkrar bland annat yttrandefriheten, och att skådespelarna försökt att plocka delar ur lagen som passade deras syften.

Deras advokater säger att de kommer att lämna in stämningsansökningar även i federala domstolar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.