GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rik historia om Churchill, krigsåren och vardagslivet

Winston Churchill fick år 1940 världens svåraste jobb. Han får därför det mesta av rampljuset i amerikanen Erik Larsons bästsäljare ”Det praktfulla och det onda”, som dock rymmer många andra intressanta människoöden. Kulturskribenten Magnus Hallqvist har läst.
Bokrecension • Publicerad 19 juli 2022
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Erik Larson är en amerikansk författare som haft sex böcker på New York Times bestsellerlista. ”Det praktfulla och det onda” tog sig rakt in på förstaplatsen när den kom ut i USA.
Erik Larson är en amerikansk författare som haft sex böcker på New York Times bestsellerlista. ”Det praktfulla och det onda” tog sig rakt in på förstaplatsen när den kom ut i USA.Foto: Benjamin Benschneider
Historia

Erik Larson

”Det praktfulla och det onda. Churchill, London & motståndet under blitzen”

Översättning: Manne Svensson

(Modernista förlag)

Egentligen ringar baksidestextens första mening in hela historien: ”Under Winston Churchills första dag på jobbet invaderade Hitler Holland och Belgien”.

Svettig start på nya jobbet, om man säger så.

Men det är också där den amerikanske författaren Erik Larson tar avstamp. Den 10 maj 1940 tar den 65-årige Winston Churchill sig an kanske världens då svåraste uppdrag: premiärminister i Storbritannien. Hitlers blitzkrieg hade fått Polen och Tjeckoslovakien på fall, snart även Holland, Belgien, Danmark och Norge. Och när Frankrike sällade sig till de ockuperade nationerna var Churchill och britterna ensamma.

Det är just det här Larson målar upp. Ett år med ett utsatt folk och en utsatt premiärminister.

Winston Churchill (1874-1965) var Storbritanniens premiärminister under åren 1940–1945 och 1951–1955.
Winston Churchill (1874-1965) var Storbritanniens premiärminister under åren 1940–1945 och 1951–1955.

Churchill är givetvis bokens självklara huvudfigur. Larson har dykt djupt i dagböcker och minnesanteckningar och ger den profilstarka premiärministern både kött och blod. Hans ledarskap är inget nytt, inte heller de inspirerande talen eller tjurskalligheten. Men Larson ger också bilden av en excentriker som gärna klädde sig i rosa underkläder, lekte med modelltåg och tog emot USA:s president Roosevelt spritt språngande naken.

Högt och lågt, men alltid underhållande.

”Hans ledarskap är inget nytt, inte heller de inspirerande talen eller tjurskalligheten. Men Larson ger också bilden av en excentriker som gärna klädde sig i rosa underkläder, lekte med modelltåg och tog emot USA:s president Roosevelt spritt språngande naken.”

Men det här är inte bara Winston Churchills berättelse. Och det är det som lyfter allra mest. Framför allt får yngsta dottern Mary Churchill och privatsekreteraren John Colville stort utrymme.

Med deras kärleksbekymmer och egna karriärplaner får Erik Larsons text en extra dimension. Mitt bland bomberna, bränderna och ovissheten pågick även ett vardagsliv. Och fler personer har biroller som kryddar berättelsen: Lord Beaverbrook, Churchills bollplank, fixare och flygproduktionsminister, amerikanska sändebudet Averall Harriman – och Larson kan inte låta bli att flika in den smått osannolika historien om Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess, och dennes minst sagt sensationella sätt att försöka medla fred med Storbritannien.

Sir Winston Churchill i en bil tillsammans med en hund. Året var 1953.
Sir Winston Churchill i en bil tillsammans med en hund. Året var 1953.Foto: AP / TT /

Dock – Churchill vore inte Churchill om han inte får det mesta rampljuset. Han personifierade ett helt folks kamp. Från Londons arbetarkvarter till Buckingham Palace.

”Jag kunde inte haft en bättre premiärminister”, skrev kung George i sin dagbok efter ett möte.

Det är uppenbart att även Erik Larson är förtjust i Winston Churchill. Säkert en av anledningarna till att ”Det praktfulla och det onda” landar väl. Och på frågan om vi behöver ytterligare en beskrivning av en av världshistoriens mest porträtterade gestalter blir därför frågan utan tvekan ja.

Erik Larson, "Det praktfulla och det onda"
Erik Larson, "Det praktfulla och det onda"Foto: Modernista
Magnus HallqvistSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.