Annons

Rocklegendaren Little Richard är död

Rockikonen Little Richard är död. Det bekräftar hans son Danny Penniman för tidningen . Little Richard anses ha varit den sista av 1950-talets rockhjältar.
Musik • Publicerad 9 maj 2020
Rockikonen Little Richard har avlidit. Arkivbild.
Rockikonen Little Richard har avlidit. Arkivbild.Foto: Marta Myskova/AP/TT

Little Richard kallades för "arkitekten av rock 'n' roll". Han slog igenom stort med låten "Tutti frutti" 1956 och hans musik har influerat många artister, exempelvis berättade Elton John för Rolling Stone 1973 att Little Richard var en av hans stora förebilder.

Han föddes som Richard Penniman 1932 i Macon, Georgia. Som 14-åring upptäcktes han av gospelmusikern Sister Rosetta Tharpe, som bjöd in honom att vara förband innan hennes framträdanden. Men hans första inspelningar under sent 1940-tal på skivbolaget RCA sålde dåligt. Genombrottet kom 1955 när han bytte till Specialty Records och släppte "Tutti frutti" med den numera klassiska frasen "A-wop-bop-a-loo-mop-a-wop-bam-boom".

Lång rad hits

Annons

Han släppte därefter rockklassiker som "Long tall Sally", "Rip it up" och "Lucille" 1957. Hans sista stora hit var "Good golly miss Molly" 1958, efter den hamnade han aldrig mer högst på topplistan i USA. Men hans låtar spelades in av bland andra The Beatles, som fick en mindre hit med sin version av "Long tall Sally".

Musikjournalisten Anna Charlotta Gunnarsson beskriver Little Richard som otroligt inflytelserik och mäktig.

– Han har verkligen varit jätteviktig när det gäller vad man kan skriva texter om. Han var ganska explicit tidigt när det gäller sex och relationer som bryter normer, säger hon till TT.

Gunnarsson lyfter även Little Richards sätt att bete sig på scen, hur han var teatralisk och fåfäng.

– Det känns som att sådana som Prince har tagit efter, och hiphop-kulturen är väldigt präglad av honom.

Oklar dödsorsak

Little Richard spelade flera gånger i Sverige, bland annat på Gröna Lund i Stockholm, på Heden i Göteborg och på Rottneros park i Sunne.

– Han var skitbra på scen, det var verkligen full gas, säger Stefan Wermelin, musikjournalist och producent, som såg honom på "Grönan".

Artisten gjorde på 1950-talet att en vit publik lyssnade på en musik som kom från gospel och rhythm and blues, förklarar Wermelin.

– Chuck Berry var smart nog att skriva svarta låtar för en vit publik. Men Little Richard är grundstommen för hur den musiken exploderade. Han var speciell och stod för ett särskilt kraftigt, skränigt uttryck, säger Stefan Wermelin och fortsätter:

– Den här "ta i-effekten" som Little Richard hade, det var ingen som uppnådde det eftersom han var så väldigt speciell.

Annons

Vissa av hans låtar var i originalutförande alldeles för vulgära, bland annat den stora hiten "Tutti frutti", som skrevs om till en betydligt tamare version av en sekreterare till honom, berättar Wermelin.

Little Richard lade musiken på hyllan för gott 2013. Efter att Chuck Berry gick bort 2017 ansågs Little Richard och Jerry Lee Lewis vara de enda kvarvarande rockikonerna från 1950-talet. Hans son Danny Penniman säger till Rolling Stone att det fortfarande är oklart vad fadern dog av.

Little Richard blev 87 år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons