GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Romantik till max i "Tack för senast"

Efter "Utvandrarna" är det i vinter romantisk komedi som gäller för skådespelaren Lisa Carlehed.
Huvudrollen i "Tack för senast" ligger väldigt nära henne själv.
Film • Publicerad 25 november 2022
Lisa Carlehed spelar huvudrollen i Moa Gammels film "Tack för senast".
Lisa Carlehed spelar huvudrollen i Moa Gammels film "Tack för senast".Foto: Henrik Montgomery/TT
Oscar Töringe och Lisa Carlhede gör båda två romkom-debut i "Tack för senast”.
Oscar Töringe och Lisa Carlhede gör båda två romkom-debut i "Tack för senast”.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Tack för senast" kretsar kring ett kompisgäng där sjuksköterskan Klara står i centrum. Hon är den ständiga singeln som längtar efter den stora kärleken. Frågan är bara om det perfekta förhållandet finns, eller om det är en myt? Under ett antal olika högtider får publiken hänga med gänget genom glädje och sorg, och följa Klaras jakt efter tvåsamheten.

Romkom-rookies

Rollen som Klara är Lisa Carleheds första professionella kontakt med genren romantisk komedi. Både hon och Oscar Töringe, som spelar hennes förälskelse i filmen, har tidigare enbart spelat drama – han bland annat i hajpade SVT-serien "Tunna blå linjen" och hon nu senast i nyfilmatiseringen av "Utvandrarna".

Att de båda var rookies i romkom-facket blev en fördel under inspelningarna.

– Vi bondade verkligen i det. Men våra karaktärer är inte de som bär upp komiken, de står snarare för den lite mer realistiska stämman i den här melodin. Att jag inte behövde springa omkring och vara rolig hela tiden gjorde det lite lättare, säger Lisa Carlehed.

Carlehed beskriver "Tack för senast", som regisseras av Moa Gammel och som bygger på en dansk förlaga, som en klassisk romantisk komedi. Huvudpersonen är lite "vimsig och långt ifrån perfekt". Det vill säga den klassiska filmsingeln, som Lisa Carlehed kunde känna igen sig mer än väl i.

– Först tänkte jag bara: "Men gud, varför har de frågat just mig, jag kan ju ingenting om det här!?" Men den här rollen ligger rätt nära mig faktiskt. Första gången jag läste om Klara kände jag bara herregud, det är ju min egen personbeskrivning!? Det gjorde att det blev jättekul, men väldigt annorlunda, säger hon.

In i bubblan

Regissören Moa Gammel har tidigare berättat att hennes vision för "Tack för senast" har varit att göra en eskapistisk och visuell film som både ska få publiken att skratta och gråta. Lisa Carlehed tycker att det är precis så en klassisk romkom ska vara:

– Man blir bara så himla glad av sådana här filmer. Man ska kunna gå in i en liten bubbla, och där kan man glömma allt annat för en stund. Man ska kunna ge sig hän åt de här små äventyren – då blir det en lättnad i vintermörkret eller när man känner att världen i stort för tillfället är skit.

Fakta: Tack för senast

Premiär: 30 november på bio, 26 december på Viaplay.

Regi: Moa Gammel.

Manus: Ella Lemhagen.

Förlaga: "Lang historie kort" i regi av May el-Toukhy (2015).

I rollerna: Lisa Carlehed, Oscar Töringe, Christian Hillborg, Liv Mjönes, Johannes Kuhnke, Felice Jankel, Kristofer Kamiyasu med flera.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.