”Kulturkvarteret blev den mötesplats vi önskade”

Kristianstad Artikeln publicerades

Det fanns en vision om en mötesplats – ett hus för alla. När Kulturkvarteret nu fyller fem år frågar vi representanter för politiken & kulturlivet om förväntningarna har infriats och vilka förhoppningar som finns inför framtiden.

Pierre Månsson, kommunalråd.
Foto: Bosse Nilsson
Pierre Månsson, kommunalråd.

Pierre Månsson, kommunalråd (L):

– Det fanns ett politiskt ”handslag för Kristianstads framtid”. Där pratade vi om Kulturkvarteret, Naturum & Arenan, men också om – vilket många nog har glömt – infrastruktur och skolorna. Just Kulturkvarteret var en satsning som drog ut på tiden, men det var Musik i Syds dåvarande vd Martin Martinsson som presenterade visionen. Han trodde på att allt inte behöver hända i Malmö.

– Min bild är att det tog ett tag för folk att upptäcka hela huset. Men idag verkar det mesta ha satt sig. Här finns en mötesplats som kan användas till allt möjligt – inte bara kultur.

Inga missräkningar?

– Måhända har inte kopplingen till biblioteket blivit lika tydlig som vi hoppades.

Hur ser du på husets framtid?

– Vi står inför stora ekonomiska utmaningar. Men – vi höjde våra ambitioner med Kulturkvarteret, och det finns en fortsatt utvecklingspotential.

Stadsbiblioteket i Kristianstads chef, Magdalena Jeppson.
Foto: Tommy Svensson
Stadsbiblioteket i Kristianstads chef, Magdalena Jeppson.

Magdalena Jeppson, bibliotekschef i Kristianstad, med placering på Stadsbiblioteket i Kulturkvarteret:

– Kulturkvarteret har blivit ett lyft för hela staden. Genom ett allt större flöde i huset och att verksamheterna här har kommit allt tätare varandra så har det också haft stor positiv betydelse för oss. Våra samarbeten med Musik i Syd har blivit fler, men vi väljer också själva att placera många av våra aktiviteter utanför stadsbibliotekets rum, som till exempel våra kvällsprogram.

Har det också inneburit fler biblioteksbesökare?

– Tyvärr inte, våra besökssiffror går neråt.

Något du saknar med Kulturkvarteret?

– Möjligen en sak, att barnens perspektiv hade getts större betydelse vid husets tillblivelse. Men när det gäller själva verksamheten och livet i huset tycker jag det blir bättre och bättre, det gäller även barn- och familjeaktiviteterna som numera är många. Inte minst familjelördagarna är lyckade.

Lena Ohlsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Foto: Lasse Ottosson
Lena Ohlsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Lena Ohlsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande (M):

– De här fem åren är bara de första fem åren, och Kulturkvarteret har redan blivit den önskade mötesplatsen för upplevelser av olika slag. Vi har fått ett fantastiskt vackert hus, exteriört och interiört, med ett jätteutbud som växer vidare.

Ett möjligheterna hus. Men det finns utmaningar?

– Jag kommer från skolans värld, där vi jobbar med kulturnyckeln som starkt bidrar till att Kulturkvarteret får fler besökare. Läslovet och höstlovet innebär också att fler unga nyttjar biblioteket. Det är viktigt att hela huset är till för alla, gammal som ung.

Bra kan alltid bli bättre?

– Ja, men det finns alltid kostnader att ta hänsyn till. Drömmen är förstås att ingen lokal i Kulturkvarteret står tom, någonsin.

David Rix, kulturutövare och kulturkonsument.
Foto: Amanda Sigfridsson
David Rix, kulturutövare och kulturkonsument.

David Rix, skådespelare, regissör, artist, elevcoach..., Kristianstad:

– Kulturkvarteret är en väldigt trevlig plats med många olika evenemang som i stort sett tilltalar alla människor. Och huset har verkligen tillfört något nytt till Kristianstad, då jag ser det som en stor fördel att kultur samlas på ett och samma ställe.

Något du saknar?

– Jag tycker det skulle kunna växa ytterligare, kultur kan man nämligen aldrig få för mycket av. Och det jag främst önskar är någon form av dans- och teaterscen.

Har du något särskilt minne från de här fem åren med Kulturkvarteret?

– Både mina egna framträdanden och det jag har upplevt där är bra minnen, men som besökare är jag faktiskt sällan där. Jag är helt enkelt bedrövlig att gå på konserter och föreställningar. Det beror troligen på mitt jobb. Det är nog samma med andra yrken, gissar till exempel att en busschaufför inte jättegärna vill åka buss på sin fritid.

Vilken artist hade garanterat fått dig att gå dit?

– Egentligen finns det endast en som jag gjort nästan vad som helst för att få se; Tom Waits. Kommer han då kommer jag. Fast jag hyser inga jättestora förhoppningar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.