Rozier, Gilles: "Kärlek utan motstånd"
NY BOK. Gilles Roziers kortroman Kärlek utan motstånd utspelar sig i den franska provinsen, under tyskarnas ockupation. Den namnlöse berättaren är tysklärare i stadens flickskola. Hon lever kvar i föräldrahemmet efter ett slumpartat, och märkligt avkönat, äktenskap som slutar med mannen, Claudes, självmord.
Fadern är krigsfånge i Tyskland. Systern har en anstötlig, högljudd sexuell relation med en SS-officer som varje dag stövlar in i huset. Lärarens språkkunskaper skyddar delvis familjen genom att hon anlitas för olika översättningsuppdrag åt ockupationsmakten.
En dag, under ett sådant uppdrag i Gestapos korridorer, räddar hon oplanerat den polske juden Herman och gömmer honom hemma i källaren.
En räddningsakt som mindre är ett uttryck för en politisk eller moralisk handling än en ofrånkomlig, plötslig åtrå. Allt utvecklar sig också till en stegrad kärlekspassion, ett brinnande begär som alstras mellan två poler: levandet och dödandet.
Läraren hyser dessutom en stark passion för den tyska litteraturen – Heinrich Heine och Thomas Mann i synnerhet. Nazismens förbjudna böcker överlever i källargömstället, tillsammans med Herman. Denne öppnar dessutom ett nytt språkligt fönster för henne: jiddischvärldens alla tecken och tonlägen.
Hela berättelsens dramatiska iscensättning åstadkommer Rozier med svala och distanserade stilmedel. Det kan man i och för sig beundra, men kanske är det också detta som blir själva problemet med hela boken.
För trots den existentiella högspänningen övertygar berättelsen aldrig riktigt, den rätta tonen infinner sig inte alltid och gradvis glider allting ur både författarens och läsarens händer.
Kanske är det också för att den lockande, men livsfarliga, sammansmältningen av litteraturläsning, nazism och sexualitet redan så originellt, och bättre, har gestaltats av Bernhard Schlink i Högläsaren.
Thomas Kjellgren
Ny bok
Gilles Rozier: "Kärlek utan motstånd" Övers. Ervin Rosenberg (Bonniers)