Rudbergs överklassdeckarvärld är lika mysig som Midsomer

bokrecension Artikeln publicerades
Denise Rudberg.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Denise Rudberg.

Mys, mat, men inte mycket blod. Denise Rudbergs nionde bok om cold case-gruppen på Östermalm gör Inger Melin hungrig.

Under nio nätter

Deckare

Författare: Denise Rudberg

Förlag: Forum

En deckare helt i min smak! Skonsamt lite obehagliga detaljer. Mysigt på samma sätt som morden i Midsomer – mer fokus på miljö än påhittiga mordmetoder och sjuka hjärnor.

Stenrika Östermalmspolisen Marianne Jidhoff håller i en grupp för cold cases. Den arbetar hemma i hennes vardagsrum. Detta är nionde boken om gruppen och själva deckararbetet ligger ganska lågt. Det finns en gåta men beskrivningen av vardagsliv, polisernas kärleksliv och maträtter är mer ingående. Det är helt okej, själv är jag mest nyfiken på om hon ska få ihop det med sin kollega Torsten eller inte. Och hur det blir nu när ännu en polis i gruppen blir stenrik.

Denise Rudberg saluförs under begreppet ”elegant crime” eftersom miljön är förlagd till överklassfamiljer. Kvinnomisshandel är ett av hennes teman men den här boken lär inte få någon att sätta julskinkan i halsen. Möjligen att bli sugen på tryffelnougat...

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.