Rushdie fortsatt på operationsbordet

Författaren Salman Rushdie opererades fortfarande vid 23-tiden, svensk tid, efter attacken några timmar tidigare under fredagen, uppger polisen.
Kultur • Publicerad 13 augusti 2022
En 24-årig man som misstänks för att ha attackerat Salman Rushdie förs bort, samtidigt som Rushdie tas om hand.
En 24-årig man som misstänks för att ha attackerat Salman Rushdie förs bort, samtidigt som Rushdie tas om hand.Foto: AP/TT
Salman Rushdie. Arkivbild.
Salman Rushdie. Arkivbild.Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

En 24-årig man från New Jersey är gripen, misstänkt för att ha hoppat upp på scenen och attackerat författaren minst en gång i halsen och en gång i buken. En AP-reporter som befann sig på platsen skriver att mannen slog eller stack Rushdie tio–femton gånger innan attacken avbröts.

Martin Haskell, en läkare som befann sig på platsen och rusade upp för att hjälpa den 75-årige Rusdhie, beskriver skadorna som allvarliga men att det är möjligt att återhämta sig från dem.

"Förskräckt"

Författaren transporterades sedan i väg med ambulanshelikopter för vård. Flera världsledare uttryckte avsky mot dådet.

"I 33 år har Salman Rushdie förkroppsligat frihet och kampen mot obskurantism. Hat och barbari har precis drabbat honom, fegt. Hans kamp är vår och universell. I dag, mer än någonsin, står vi vid hans sida", skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Även brittiske premiärminister Boris Johnson tog till Twitter.

"Förskräckt över att Sir Salman Rushdie har huggits samtidigt som han utövade en rättighet som vi aldrig bör sluta försvara", skriver Johnson.

Väckte ramaskri

Brittisk-indiske Rushdie blev världskänd när hans roman "Satansverserna" utkom hösten 1988. Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen. Rushdie hotades till livet, ett hot som fortsatt sedan dess.

Han bor i dag i New York och hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i nordvästra delen av delstaten New York.

Fakta: Salman Rushdie

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Arbetade med reklam innan han fick sitt litterära genombrott med "Midnattsbarnen" 1980. Boken fick flera litterära utmärkelser, bland annat Bookerpriset. Har skrivit tolv romaner, den senaste, "Quichotte", kom 2019.

Han adlades 2007.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.