Samlargrafik: Kristina Anselm, Eva Sandberg & Lars Agetorp

Tre olika konstnärer samsas på årets sista utställning på Samlargrafik.
Kultur • Publicerad 7 december 2007
Lars Agetorp visar i trappan på Galleri Samlargrafik sin ikonmålning av den mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja.
Lars Agetorp visar i trappan på Galleri Samlargrafik sin ikonmålning av den mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja.Foto: 

Tre konstnärer med mycket olika uttryck men var och en med stark personlig känslosamhet visas på Samlargrafik.

Lars Agetorp rasar rakt ut i romantiken med en svit vackra och djupsinniga bilder som utgår från den svårmodige diktaren Stagnelius vandringar genom själens mörka nätter.

Kristina Anselm har en mjukare ton, litet som det bästa av 70-talet. Det borde verkligen finnas målsökande limpor att sända till hungrande. Och blåmesen borde ha en keps långt ner i pannan. Det är ornitologiskt oortodoxt men på ett sätt korrekt: Den söta fågeln är en tuff och ettrig liten gynnare. Detaljrika fågelbilder måste inte vara naturstudier.

Eva Sandberg utvidgar den imaginära floran med lättsinnigt vildsinta snittblommor. Garanterad salivavsöndring hos blomsterhandlare och växtförädlare.

Den politiska ikonmålningen måste vara en helt ny genre. Lars Agetorp har beatificerat den mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja i guld och martyrrött. Sanningen är helig, och en hyllning till yttrandefriheten blir också en brännande anklagelse mot de styrande i det neo-tjekistiska Ryssland.

Anders Blomdahl

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.