Annons

Sarenbrant är Årets svenska deckarförfattare

Sofie Sarenbrant vinner Årets svenska deckarförfattare för tredje gången, enligt prenumerationstjänsten Bookbeat som delar ut priset.
Litteratur • Publicerad 26 september 2022
Sofie Sarenbrant är mest känd för serien om kriminalinspektören Emma Sköld. Arkivbild.
Sofie Sarenbrant är mest känd för serien om kriminalinspektören Emma Sköld. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Priset delas ut till den författare vars tre senaste böcker är mest populära, har bäst genomlyssning och är mest omtyckta under det senaste året och är alltså bara baserat på data.

Det är fjärde året som priset delas ut. Den enda gången som priset inte gått till Sarenbrant är 2021 då Lars Kepler vann.

Annons

Priset delas ut på festivalen Crimetime som hålls vid sidan av Bokmässan i Göteborg, tillsammans med ytterligare tre pris. Victor Pavic Lundberg vinner årets deckardebut för "Den som överlever". Anders Sparring och Per Gustavsson vinner årets barndeckare för "Damen med fjäderboan" i serien om familjen Knyckertz. Årets hederspris går till Åsa Larsson.

Sofie Sarenbrant har sålt över fyra miljoner böcker i femton länder. Den tionde boken om kriminalinspektören Emma Sköld, "Själsfränden", släpptes i maj 2022.

Övriga nominerade till priset i år var Mari Jungstedt, Emelie Schepp, Pascal Engman, Camilla Grebe och Viveca Sten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons