Annons

Scenkonsten tappade 60 procent av publiken

Under 2021 hade den offentligt stödda scenkonsten fortfarande lång väg kvar för att nå samma nivåer som före pandemin. Det visar ny statistik från Myndigheten från Kulturanalys som gjort en enkätundersökning med svar från 93 scenkonst- och musikverksamheter.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Teater • Publicerad 8 november 2022
Under 2021 led scenkonsten fortfarande av pandemin. Arkivbild.
Under 2021 led scenkonsten fortfarande av pandemin. Arkivbild.Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / TT

Drygt 13 000 egen- och samproducerade föreställningar och konserter spelades på scenerna, vilket motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med pandemiåret 2020. Men om man i stället jämför med 2019 var föreställningarna 30 procent färre och publiken hela 60 procent mindre.

Kulturanalys konstaterar att det är "genomgående tydligt" att scenkonsten påverkades av de restriktioner som utfärdades med anledning av pandemin.

Undersökningen omfattar scenkonst med statliga eller regionala årliga bidrag, eller verksamheter med kommuner som huvudmän. Offentliga bidrag stod för 91 procent av intäkterna under 2021. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons