Segern över gravitationen

Påsk igen och Carmen funderar över Jesus, vikt och vad som är upp och ner.
Kultur • Publicerad 19 mars 2008
Teologi a la Carmen.
Teologi a la Carmen.Foto: 

Nu är det min andra påsk. Jag är tjugo månader gammal och folk fortsätter att fråga: Hur mycket väger hon? Sen vill de vill veta hur mycket jag äter och få besked i vikt.

Sen övergår människorna till att tala med varandra om hur många kilo de gått upp i vinter och ger varandra tips om hur man ska gå ner i vikt. De åker till affären och köper 1 kg ägg och 2 kg sill och 3 kg potatis och vad jag vill komma fram till är att det är en väldig upptagenhet bland människorna angående vad saker väger, här i världen.

Hur kan det komma sig? Varför är vikt så VIKTigt? Se där. Det bara slank ur mig. Att det TYNGSTA ordet för betydelsefullt har med kilo att göra.

Påsken börjar med en ohygglig skildring av hur en människa blir dödad men får liv igen. Jag har bett matte förklara vad som hände.

- Hur dog han?

- Han blev korsfäst. Upphängd på ett träkors.

- Åt romarna upp honom sen?

- Nej din dummer. Hans vänner begravde honom i en grotta och lade en tung sten över. Fast han välte den och åkte upp till himlen.

- Tog romarna hans fru för att göra barn med henne?

- Nej du är galen! Klart dom inte gjorde.

- Men varför dödade dom honom då?

- De romerska ledarna såg honom som ett hot, svarar matte.

- Aha. En revirstrid. Jag förstår.

- Nja, det är inte så enkelt Carmen. Det finns en djupare symbolik i det hela.

Jag grubblar lite på vad denna symbolik kan vara.

- Hur mycket vägde Jesus? Hur många kilo?

Matte stirrar på mig.

- Det har jag ingen aning om! Det har jag aldrig nånsin hört nämnas.

Den djupa symboliken kanske ska vara så djup att den är fördold för människan själv. Märk väl: DJUP. Dvs TUNG.

Att påsken är en helg som firar segern över tyngdkraften står nu klart för mig. Tyngden i Jesus kropp var det som plågade honom. Gravitationen var avrättningsmetoden. Sten på graven för att trycka ner den fallne. Uppståndelsen som vänder riktningen. Himlen som boplats för allt gott, medan djävulen bor i underjorden.

Allt dåligt är ner medan allt gott är upp. Humöret faller och modet sjunker när folk blir nedslagna. Börsen rasar och det känns depressivt och tungt. Sen vänder det när temperaturen stiger, och stämningen höjs, och folk blir lättade och mungiporna åker upp. Det blir hausse på börsen, överst på pallen står segraren men förloraren sjunker längst ner och tycker det är botten.

Jag ställer upp på påsken. Den är toppen. Tummen upp för Jesus! En överlägsen seger över gravitationen!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.