Sista julen med spöket Laban

I nya boken firar spöket Laban jul, med riktigt fina klappar. Lagom till nästa jul dyker filmen om honom upp. Men sedan är det slut. ”Vi tror att det här är sista boken om Laban”, säger det gulliga spökets skapare, Inger och Lasse Sandberg.
Kultur • Publicerad 18 december 2005
Prins Bus virkar en julklapp till mamma och pappa i boken "Är det jul nu igen? sa spöket Laban". Labolina och Busan däremot sår magiska häxfrön.Illustration: Lasse Sandberg
Prins Bus virkar en julklapp till mamma och pappa i boken "Är det jul nu igen? sa spöket Laban". Labolina och Busan däremot sår magiska häxfrön.Illustration: Lasse SandbergFoto: 
Prins Bus virkar en julklapp till mamma och pappa i boken "Är det jul nu igen? sa spöket Laban". Labolina och Busan däremot sår magiska häxfrön. Illustration: Lasse Sandberg
Prins Bus virkar en julklapp till mamma och pappa i boken "Är det jul nu igen? sa spöket Laban". Labolina och Busan däremot sår magiska häxfrön. Illustration: Lasse SandbergFoto: 
Inger och Lasse Sandberg har skapat barnböcker tillsammans i över 50 år. I deras senaste bok firar spöket Laban jul och enligt författarparet är det den sista boken om det omåttligt populära spöket.
Inger och Lasse Sandberg har skapat barnböcker tillsammans i över 50 år. I deras senaste bok firar spöket Laban jul och enligt författarparet är det den sista boken om det omåttligt populära spöket.Foto: 

Lilla spöket Laban har vuxit upp. Numera heter han bara spöket Laban. Inger och Lasse Sandbergs senaste bok heter "Är det jul nu igen? sa spöket Laban". Det är jul i slottet Gomorronsol och Laban och lillasyster Labolina, prins Bus och hans syster Busan är alla på jakt efter julklappar till sina föräldrar. Labolina och Busan får magiska frön av Häxan, som blivit riktigt snäll och Bus har lärt sig virka. Laban vill helst göra sin pappa glad, genom att en gång för alla lära sig bli osynlig. Lite mer spökig.

– Nu har Laban uppnått åtminstone hälften av det som hans pappa pratat om i över 40 år. Vi bestämmer inget i förväg, men det känns så skönt att sluta med en bok som vi och så många andra tycker om.

Det säger Inger Sandberg som sitter hemma i köket i Karlstad tillsammans med maken och samarbetspartnern sedan mer än 50 år, illustratören Lasse Sandberg. De har det bra, med kaffe, lussebullar och gnistrande sol. Karlstad har varit deras hemstad i många år nu och här finns också barn, barnbarn, barnbarnsbarn och familjeföretaget. Parets böcker finns översatta till 36 språk, bland annat koreanska, men minst lika viktigt är det lokala perspektivet. På torget i Karlstad står lilla Anna, Långa farbrorn och spöket Laban och Lasse Sandbergs karaktäristiska sol har blivit stadens symbol. Det är 40 år sedan den första boken om spöket Laban kom. Inger Sandberg tycker att han har åldrats behagfullt. Från början uppstod han som en form av terapi när en av sönerna var liten. Hans storasyster och hennes kompisar stängde in honom i en garderob. Innan räddningen kom hade han hunnit bli hysteriskt rädd för mörkret och sakerna i garderoben.

– Efter det trodde han att det fanns spöken överallt. Jag sade till Lasse att "det här går inte, vi måste vaccinera de minsta mot spöken". Det är kul att bli rädd för spöken när man blir större, men tvååringar klarar det inte.

Då dök spöket Laban och historien om ett litet spöke som inte kunde skrämmas upp i huvudet på Inger Sandberg. En gullig typ som man kan identifiera sig med som liten.

På 1970-talet föddes Labans lillasyster, när Inger och Lasse Sandberg träffade skolbarn i Göteborg. De hade gjort en spöksyster och döpt henne till Labolina och ville att vi skulle skriva om henne.

– Vi tyckte att det var en krävande beställning. Efter några dagar låg det ett brev i brevlådan från barnen. "Hur många böcker har ni gjort nu?" undrade de. Några av parets andra populära figurer från böcker och tv-program är lilla Anna, Tummen och Pulver. Inger Sandberg berättar om ettåringar vars första ord inte är mamma eller pappa, utan Anna. Det är hon nöjd med. För att vara från 60-talet är lilla Anna en tuff tjej som ofta hjälper Långa farbrorn i nödsituationer.

Många barn känner igen Lasse Sandbergs egna stil i teckningar och collage, oavsett vem det handlar om, säger Inger Sandberg. Läser de om Tummen kan de fråga efter Anna.

– Lasse har bara illustrerat mina texter, trots att många frågat honom. Det är för att han inte vill förvirra barnen. Det är den främsta anledningen till att inga av deras böcker får publiceras med bilder av andra konstnärer än Lasse Sandberg, inte heller utomlands. Det är också därför som det först nu blir en film om spöket Laban. Per Åhlin, som bland annat gjort "Karl-Bertil Jonssons julafton", har filmen i sina vakande händer och skådespelerskan Maria Lundqvist står för berättarrösten.

– Vi respekterar och tycker om Per Åhlin och Maria Lundqvist är jättebra. Man kan inte tillåta vem som helst att tafsa på sina barn. Vi har sagt nej när det inte har känts bra, det är skönt att veta att det blir rätt till slut.

Filmen är tänkt att ha premiär i november nästa år. Om det blir några fler böcker återstår att se, men spöket Laban är i alla fall pensionerad nu.

– Man måste ju sluta någon gång tänker vi. Man kan ju inte hålla på i evigheter, väl? undrar Inger Sandberg.

Samtidigt vänder hon sig till maken och undrar när de senast sade att de skulle sluta. 1987 svarar han. Och sedan dess har det kommit en hel hög böcker. (TT Spektra)

Elin Viksten

Fakta/ Inger & Lasse Sandberg

Ålder: Inger har fyllt 75 och Lasse 82 år.

Familj: Tre vuxna barn, barnbarn och barnbarnsbarn. De flesta bor i Karlstad.

Böcker: Första boken kom 1953. Genombrottet fick de tio år senare, med första boken om lilla Anna och strax därefter kom första spöket Laban-boken. Sedan dess har det blivit över hundra böcker.

Försäljning: Bara böckerna om spöket Laban har sålt i över en miljon exemplar.

Företag: Laban, Labolina, Anna och de andra barnbokshjältarna försörjer en mängd människor i dag. Bland annat har Inger och Lasse Sandberg familjeföretaget Tre Sandberg som flera familjemedlemmar arbetar med.

Aktuella: Med boken "Är det jul nu igen? sa spöket Laban". (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.