GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skickligt pussel som skrämmer och lockar

Emma Ångströms nya thriller är en riktig nagelbitare. Recensenten Anne Pihlo kan inte lägga den ifrån sig.
bokrecension • Publicerad 22 maj 2019
Emma Ångström.
Emma Ångström.
Foto: Anna-Lena Ahlström

En underbar död

Författare: Emma Ångström

Förlag: Piratförlaget

Emma Ångströms nya psykologiska thriller gör något ovanligt: den överträffar mycket högt ställda förväntningar. Ända sedan jag läste och recenserade Ångströms ”Mannen mellan väggarna” har jag väntat på en psykologisk thriller som kunde överträffa den. ”En underbar död” gör det och det är en bedrift i sig.

Till en början bygger Ångström upp sin historia i maklig takt, ibland nästan irriterande långsamt. Huvudkaraktären Julia vaknar en morgon och upptäcker att hennes man Henrik är borta. Dagarna går och trots insatser från Missing People och polisen förblir hans försvinnande ett mysterium. Julia försöker rodda vardagen med jobbet som journalist och hämtning och lämning på förskolan.

””En underbar död” är egentligen en fullkomligt vidrig berättelse.”

Hon inser snart det omöjliga i att försöka fortsätta som vanligt och börjar i stället gräva i Henriks förflutna. Då dyker det upp saker som får henne att motvilligt förstå att hon inte känt sin man överhuvudtaget.

”En underbar död” är egentligen en fullkomligt vidrig berättelse. Dock är den omöjlig att lägga ifrån sig och det initialt långsamma tempot ersätts av en stegrande spänning som går mot sin kulmen i rasande takt. Ångström har en fin förmåga att lita på sin läsare; bit för bit lägger hon ett alltmer skrämmande pussel men inte tydligare än att läsaren själv kan försöka hitta bitarna.

Anne PihloSkicka e-post
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.