Skräck med hög mysfaktor

För Amanda Hellberg har vägen gått från hårdför skräck till rys med något högre mysfaktor. I sin andra bok kombinerar hon brittiskt gemyt med kalla kårar.
Kultur • Publicerad 17 januari 2011
Foto: 
OLYMBildtext 2: Amanda Hellberg fick mycket beröm för sin debutroman "Styggelsen" som kom 2008. Nu är hon aktuell med uppföljaren, "Döden på en blek häst".
OLYMBildtext 2: Amanda Hellberg fick mycket beröm för sin debutroman "Styggelsen" som kom 2008. Nu är hon aktuell med uppföljaren, "Döden på en blek häst".Foto: 

För debutboken "Styggelsen" nominerades hon till Borås Tidnings debutantpris. Själv beskriver Amanda Hellberg boken om den torterade gengångaren Singa som "en otäck djävel med stort hjärta".

Riktigt så explicit är inte skräcken i uppföljaren "Döden på en blek häst". Vålds-inslagen har tonats ned, de detaljrika grymheterna är inte lika många.

– I "Styggelsen" ville jag titta på ondskan med båda ögonen öppna. Med lite mer mognad och i samråd med förlag och förläggare insåg jag att om jag tonade ned splatterinslagen så kunde en spännande och skrämmande bok bli ännu starkare, säger hon. Vi talas vid per telefon. Amanda Hellberg är inte särskilt ofta i Sverige längre, hon bor sedan lång tid tillbaka i England och har aldrig mött sin svenska förläggare. Med ett fniss beskriver hon sig som en småbarnsmorsa, "ständigt på tjocken", som inte haft möjlighet att resa så mycket de senaste åren.

– På förlaget undrar de om jag finns över huvud taget - eller om jag är något slags påhitt... På sätt och vis är hon en del av en ny svensk framgångsvåg. Från att ha varit en lätt bespottad genre har skräckromanen på senare år fått en revival, med John Ajvide Lindqvist som en av den nya tidens pionjärer. Amanda Hellberg har kanske snarare klassiska författare som Charles Dickens, Selma Lagerlöf och systrarna Brontë som förebilder. Deras förmåga att kombinera ett socialrealistiskt patos med saga och myt är något hon eftersträvar i sitt eget skrivande.

– Men det är lite intressant att skräck har fått ett sådant uppsving och tagit ett steg in i de litterära salongerna. Jag blev otroligt smickrad när Dagens Nyheter jämförde min bok med Ajvide Lindqvists böcker och skrev att skräcken numera nästan är den moderna arbetarlitteraturen, säger hon.

I "Döden på en blek häst" får läsarna på nytt möta Maja Grå, en annan av huvudpersonerna i "Styggelsen". Maja har lämnat Sverige för att gå på konstskola i England, men anar inte vilka skrämmande upplevelser som väntar henne i internatsalarna i Oxford.

Bokens titel syftar på apokalypsens ryttare, men är också på en av den brittiska konstnären JMW Turners mest kända målningar. Konst spelar över huvud taget en stor roll i boken, liksom i Amanda Hellbergs eget liv. Efter avslutade studier i litteraturvetenskap utbildade hon sig till illustratör i England och har gett ut två egna bilderböcker på engelska.

Men oavsett om hon skriver för barn eller för vuxna finns det alltid ett mörkt stråk i berättelserna.

– Om det inte finns en svärta och ett mörker är jag inte intresserad, varken av att producera eller konsumera, slår hon fast.

"Döden på en blek häst" kommer ut i februari, ungefär samtidigt som hon väntas föda sitt andra barn. Men Amanda Hellberg har redan börjat skriva på en ny bok, som även denna gång kretsar kring Maja Grå.

– Jag har planer för Maja. En riktigt härlig spökhistoria - det är något jag skulle vilja utforska. (TT Spektra)

Sara Ullberg @05 Funktion olåst inget indrag:
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.