Småtrevlig hjärngympa som lätt glöms bort

Kultur ,

Feelgood-deckare, trivseldeckare och mysdeckare – det vill säga pusseldeckare med humoristiska inslag och äldre huvudpersoner – har blivit vanligare de senaste åren. Här kommer en till.

Grannar i död och lust

Författare: Olséni & Hansen

Förlag: Bokfabriken

Deckare: humoristisk pusseldeckare

Skånes dylika författas av Christina Olséni och Micke Hansen, som har en serie om Falsterbo och en om Lund. ”Grannar i död och lust” är tredje delen i den senare.

Denna gång är det dags för gemensam städdag i bostadsrättsföreningen där seriens huvudperson, den 78-åriga Ester Karlsson, och hennes vänner och antagonister bor. En av grannarna hittas död och snart ännu en – polisen kallas in, alltmedan Ester bedriver sin egen utredning.

Det hela är småtrevligt och humorn bygger på att man skrattar åt de olika gestalternas egenheter. Döden skapar ingen egentlig ångest eller sorg, utan ger framförallt orsak till klurig hjärngympa för huvudpersoner och läsare. Det är lättsamt och snart glömt – precis som den här deckartypen ska vara.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.