Sok-Yong, Hwang: "Berättelsen om herr Han"
Att Koreakriget – och nationens delning – avsätter djupa och varaktiga spår i den samtida sydkoreanska litteraturen är uppenbart. Precis som poeten Ko Un har prosaförfattaren Hwang Sok-Yong suttit i fängelse för sina åsikter och han har även tvingats gå i exil.
Med "Berättelsen om herr Han" återvänder Sok-Yong till den uppslitande tiden under och efter kriget.
I centrum av skildringen står Han Yongdok, en ansedd gynekologiprofessor i Nordkorea. Läkaren är trogen sina yrkesideal också när det egentligen inte gagnar honom själv.
Detta blir början till hans nedgång och fall. Under kriget opererar han illegalt svårt sårade civila offer i stället för att plåstra om partipamparna. För detta döms han till döden.
Mirakulöst nog undkommer Han Yongdok arkebuseringspatrullens kulor och efter en tid kan han krypa upp ur gropen med de andra, döda kropparna och rädda sig in i skogen.
Senare korsar han, mitt i vintern, Taedongfloden för att ta sig till Sydkorea. Han försöker även att ta med sig sin familj men varken frun eller sonen klarar strapatserna utan tvingas stanna kvar däruppe i norr.
I Sydkorea stämplas Han Yongdok som fientlig spion, han blir liktvättare och han dras även in i en härva där cyniska människor utnyttjar hans medicinska kompetens.
Gradvis förfaller han och till slut dör han, ensam och utfattig, i ett flerfamiljshus, där de andra invånarna genast slåss om det nya utrymmet som blivit ledigt i huset.
"Berättelsen om herr Han" är en kort roman, endast 125 sidor. Skriven med en prosa som drivs fram av uthärdandets långsamma realism i en stilbildande, dokumentär "ekonomisering" av språket.
Det här är en tidig bok i Hwang Sok-Yongs produktion, från 1972. En inte alltför kvalificerad gissning är att nästa roman på svenska – varför inte i denna vitala Panacheserie – blir "Gästen" som redan finns i tysk, fransk och engelsk översättning.
Thomas Kjellgren