Sökandet efter en svensk hemhjälp går vidare

Per Erik Tells undran om hur Ira Levin kunde placera n av Hitlers gossar i Kristianstad i romanen "Pojkarna från Brasilien" har inte fått en lösning, däremot har ytterligare en pusselbit hittats.
Kultur • Publicerad 23 april 2009
Ira Levin och sin fru, Inga Hedman i New York, maj 1976.
Ira Levin och sin fru, Inga Hedman i New York, maj 1976.Foto: 

Ja, varför valde Ira Levin att placera en av Hitlerpojkarna i Kristianstad, som jag nyligen skrev om på kultursidan? Frågan ger mig ingen ro, och när det här mailet kom till kulturredaktionen trodde jag att det kanske fanns ett svar inom räckhåll:

Hej,

När jag gjorde lumpen på P10 i Strängnäs 1974-1975 fanns där en deckarförfattande kapten – har glömt hans namn – som påstods vara god personlig vän med Ira Levin. Levin lär vid flera tillfällen ha varit i Sverige och hälsat på denne – numera hädangångne – kapten.

Kaptenen var dessutom - om jag inte missminner mig - ledamot av Sv Deckarakademien.

Hilsen

Bb

Den deckarälskande pansarkaptenen från Strängnäs var inte svår att spåra. Han heter Iwan Morelius, fast på den tiden hette han Hedman. Han startade deckartidskriften DAST för fyrtio år sedan och arrangerade den tredje Världsdeckarkongressen i Stockholm 1981.

Numera bor Moreliuspå Costa del Sol i Spanien, är inte alls hädangången, ger ut nättidningen "Läst och hört i hängmattan" och njuter sitt otium, snart 80 år gammal. Han är fortfarande ledamot av Svenska Deckarakademin.

Via mail berättar han att han träffade Ira Levin några gånger i New York. Dock aldrig i Sverige. Levin berättade för svensken att han var noggrann i sin research, men frågan om Kristianstad ställdes aldrig.

Före detta pansarkapten eller ej, Iwan Morelius själv har ingen anknytning till Kristianstad, men berättar att han besökte stan 1958 i samband med ett träningsläger för militära femkampare.

Ok då – Ira Levin varnoggrann i sin research, men det förklarar fortfarande inte varför han valde att placera en ung klonad Hitlerfigur just i Kristianstad i sin bok "Pojkarna från Brasilien". Vari bestod researchen? Att peka ut en ort på kartan och stava namnet rätt?

Vi väntar fortfarande på att den eventuella svenska hemhjälp Levin hade i New York på 60-talet ska ge sig till känna.

Per Erik Tell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.