Sommar i P1: Elin Olofsson fokuserar på de starka kvinnorna

Sommar i P1 Artikeln publicerades
Författaren Elin Olofsson berättar om landsbygden och dess kvinnor.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Författaren Elin Olofsson berättar om landsbygden och dess kvinnor.

Jämtländska författaren Elin Olofssons sommarprat är hängmatteradio av bästa format.

Elin Olofsson inleder genom att bryta mot sommarprogrammets klichéer genom att ta med lyssnaren på en tankeresa, när hon i fantasin målar upp en allegorisk tavla av några starka kvinnor ur hennes eget liv. Det är farmor, hemsamariten med sina burdusa uttryck, som som får bli tavlans memento mori i egenskap av barnet Elins första erfarenhet av döden. Detta medan gammelfarmor Märta får stå för världen, gammelmormor Ester för tiden och mormor för strävan.

I böcker som ”Då jag tänker på Sigrid” (2013) och ”Till flickorna i sjön” (2014) har Elin Olofsson skildrat landsbygdens kvinnor och det gör hon även med stor värme, nerv och berättarlust i sitt sommarprogram.

Det är en egensinnig berättelse om hur hon själv som barn, omgärdad av dessa praktiska och starka damer, trodde att det var kvinnorna som bestämde över allt i världen.

Sedan glider hon över i drömmen att bli författare, om berättandets villkor och hur man som allsmäktig författare skapar egna världar. Något som för henne och för läsaren blir som en lek med dockor. Allt blandat med små vardagsbekännelser samt reflektioner kring hur det är att leva ensam och flytta tillbaka till hembygden långt ut på jämtländska landsbygden.

Det är opretentiöst och elegant på samma gång. Och det går inte att sluta lyssna när hon målar upp sina bilder. Det är radio och berättande när det är som bäst.

Sommar i P1

Elin Olofsson

Född: 1979

Bor: Offerdal

Gör: Författare och journalist

Första mening: ”Sudda ut allt som är sommar runt dig.”

Örongodis: Musikvalet håller hela vägen, ända från Leonard Cohen till Lorde.

Visa mer...