Sommaren 2020: älskad opera som datorspel

Opera Artikeln publicerades
I år gav Skånska Operan ”Don Giovanni”. Nästa sommar väntar ”Trollflöjten”, även den av Wolfgang Amadeus Mozart.
Foto: Håkan Röjder
I år gav Skånska Operan ”Don Giovanni”. Nästa sommar väntar ”Trollflöjten”, även den av Wolfgang Amadeus Mozart.

Skånska Operan gav i år en hyllad föreställning av klassikern ”Don Giovanni”. Nästa sommar väntar en ny älskad Mozartopera. Fast i en helt ny version. Premiär i juli på Bäckaskog.

Det är många somrar nu som Skånska Operan rest regionen runt med sina operaföreställningar. Sommaren 2020 kommer inte att bli något undantag.

– Mozarts ”Trollflöjten” är förmodligen operavärldens mest analyserade och tolkade verk. Det gör den också så intressant att ta sig an, skriver Skånska Operan i ett pressmeddelande.

Även nästa år blir det alltså en Mozartopera för Skånska Operans del, men efter årets ”Don Giovanni” väntar klassikern ”Trollflöjten". Det är en opera som spelas regelbundet på världens operascener och som bland annat också har filmatiserats.

Men Skånska Operan har för avsikt att ge sig in i denna klassiker som ett datorspel.

– ”Trollflöjten” är i mångt och mycket uppbyggd som just ett datorspel med olika uppgifter som ska lösas, man ska komma undan draken, rädda prinsessan, fly undan fångvaktaren etc, och prövningar man måste ta sig igenom. På vägen får man utrustning till sin hjälp: en magisk flöjt, ett förtrollat klockspel.

Premiären sker den 4 juli 2020 på Bäckaskog slott. Fler datum är ännu inte klara, men det är klart att det under Skåneturnén bland annat blir ett stopp på Ystads Teater. Regissör är, som vanligt, Ola Hörling.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.