Annons

Sommarpratarna "räddare och ledsnare"

Radio • Publicerad 26 mars 2023
Författaren David Lagercrantz är en av de "ledsnaste" sommarpratarna, enligt SvD:s AI-granskning. Arkivbild.
Författaren David Lagercrantz är en av de "ledsnaste" sommarpratarna, enligt SvD:s AI-granskning. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

De är mer jagcentrerade – men också räddare och ledsnare. Så har sommarvärdarna i "Sommar i P1" utvecklats under årens lopp, hävdar SvD som med hjälp av AI har analyserat 747 program.

Att det personliga berättandet står i fokus i programmet är ingen hemlighet. Att antalet "jag" ligger på ett snitt på 218,2 per avsnitt är kanske inte heller förvånande. Vid millennieskiftet låg antalet på 158,8.

AI-analysen visar också att den starkaste känslan i radioprogrammet i många år var glädje, men att man över tid kan se att sommarpraten har blivit "både räddare och ledsnare". Mest ledsen var rapparen Sebastian Stakset, följd av suicidforskaren Ullakarin Nyberg och författaren David Lagercrantz.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons