1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Spännande men överlastad thriller om bostadsbubblan

Lars Wilderäng har gjort sig känd för storsäljande thrillers som tilltalar militärt intresserade personer. Nu byter han till ett (större) förlag och ger sig på en ny stil, med en thriller om bostadsbubblan. Recensenten Kerstin Bergman gillar intrigen men bryr sig inte om huvudpersonen.
Lars Wilderäng driver även den stora ekonomi- och samhällsbloggen Cornucopia.
Foto: Cecilia Karlsson/Arkivbild

Fallet

Psykologisk thriller
Författare: Lars Wilderäng
Förlag: Norstedts

Wilderäng har gjort sig känd för ett antal politiska thrillers med stort fokus på militära inslag och detaljer. Det är förmodligen också inom det militärt intresserade segmentet av deckarpubliken han hittat sin mest trogna läsekrets. Vad de tycker om ”Fallet”, som är en helt annan typ av thriller, återstår att se.

Bokens huvudperson, Mikael, gör en framgångsrik bostadskarriär i det tidiga 2000-talet Stockholm. Han skapar sig också det perfekta familjelivet, men när bostadsbubblan spricker är fallet långt. Mikael landar som hemlös uteliggare och har då förlorat allt. Han är bitter och bär på hämnd. Snart är han indragen något som är lika svårt att stoppa som de sjunkande bostadspriserna, och det visar sig att det fortfarande är långt ner till botten.

quote
Wilderäng har skapat en spännande intrig karakteriserad av det höga tempo som är förknippat med hans tidigare författarskap

Läsaren får parallellt följa då och nu. Skildringen av bostadsmarknadens uppgång och fall är initierad och kring den har Wilderäng skapat en spännande intrig karakteriserad av det höga tempo som är förknippat med hans tidigare författarskap. Språkligt är det dock överlastat med detaljer, vilket drar ner intrycket lite. Själva idén om att berätta om bostadsbubblan på ett spännande sätt har dessutom uppenbarligen varit viktigare än att skapa en huvudperson man som läsare faktiskt bryr sig om. Det gör att tragiken i Mikaels berättelse aldrig riktigt berör.

Läs mer

Hässleholm

Nu är Covid-teamet igång: Ska minska smittspridningen

Enhetschefen om kommunens nya covid-19 team.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”

Sommar i P1

RECENSION: Så bra var Hedda Stiernstedts sommarprat

När skådespelaren Hedda Stiernstedt sommarpratar hinner hon med mycket.

Sommar i P1

Med Adalberths filosofi finns snart inga miljardärer kvar

Klarnagrundaren berättar om sin väg mot ekonomiskt oberoende – och hur den inte gjorde honom lycklig.