Annons

Spektakulärt mordfall på soligt Österlen blir mysigt men klichéfyllt

Nya deckarduon Anders de la Motte och Måns Nilsson har pluggat på pusseldeckargenren och följer formuläret med stor nogsamhet.
Det gör deras debut trivsam, men eftersom den är så mallad också alltför förutsägbar, tycker kulturjournalisten Bella Stenberg.
Bokrecension • Publicerad 23 augusti 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Måns Nilsson och Anders de la Motte under ett besök vid Ystads Fritidsbaren en regnig dag i somras.
Måns Nilsson och Anders de la Motte under ett besök vid Ystads Fritidsbaren en regnig dag i somras.Foto: Malin Palm
Pusseldeckare

”Morden på Österlen: Döden går på visning”

Författare: Anders de la Motte och Måns Nilsson

Förlag: Forum

Ett nytt byggprojekt har retat upp invånarna i pittoreska fiskeläget Gislövshammar. Husen är flådiga, fula och till råga på allt inhägnade. Kändismäklaren Jessie Anderson, en reality-tv-stjärna som gjort karriär i USA, är van att se till att det blir som hon vill. Men i samband med en exklusiv förhandsvisning faller hon på eget grepp. Vem är mördaren?

”På pappret låter det bra. Trots att det är mordiskt ska det även vara mysigt, med idylliska byar fyllda av excentriska invånare.”
Bella Stenberg

På pappret låter det bra. Anders de la Motte och Måns Nilsson, en prisbelönt deckarförfattare som tillsammans med en komiker (Måns är den mindre kända hälften av duon Anders & Måns) vill skapa ett svenskt ”Morden i Midsomer”. Trots att det är mordiskt ska det även vara mysigt, med idylliska byar fyllda av excentriska invånare. Debuten är en pusseldeckare, och – lika överraskande som ett mord i en deckare – första delen i en serie, som även ska bli tv-serie.

Annons

Valet av Österlen som miljö går inte att klaga på. Det är vackert, med kust och böljande kullar, äppelodlingar, slott och stugor. Men bilden av Österlen inkluderar inte enbart naturskönhet utan även människotyper. Något författarna drar nytta av när de befolkar bygden med konstnärssjälar och divor, adel och influencers. Gamla pengar och nya pengar, dock ingen utan pengar. Men gränsen är hårfin mellan en kul kliché och en uttjatad.

Det obligatoriskt omaka polisparet består av den alltid välklädde och pedantiske stockholmaren Peter Vinston, en av Sveriges mest kända mordutredare, på besök i Skåne. Där finns exfrun, omgift med slottsherren Poppe, och framför allt tonårsdottern. Att Vinston egentligen är sjukskriven låtsas han inte om. Motpol blir Tove Esping från Simrishamnspolisen, oerfaren men smart och ambitiös, som fått sitt första uppdrag som utredare. Hon delar sitt liv med en bakande caféägarinna och en hårande hund. Deras olikheter skaver mot varandra men bidrar till att ta utredningsarbetet framåt – och är tydligt skapat för att ge upphov till komiska inslag.

”Det innebär att boken är trivsam, men eftersom den är så mallad också alltför förutsägbar. Lite som burkskratt i tv-komedier.”
Bella Stenberg
Det nya skrivarparet Måns Nilsson och Anders de la Motte släppte i somras sin första kriminalroman i serien ”Morden på Österlen”.
Det nya skrivarparet Måns Nilsson och Anders de la Motte släppte i somras sin första kriminalroman i serien ”Morden på Österlen”.Foto: Jeffery Richt

Författarparet har själva sagt att de pluggat på pusseldeckargenren (som får flera blinkningar) och de följer formuläret med stor nogsamhet. Det innebär att boken är trivsam, men eftersom den är så mallad också alltför förutsägbar. Lite som burkskratt i tv-komedier. Det är lika enkelt att föreställa sig hur Anders och Måns skrivit för att sälja när de kryssar i framgångsfaktorer som sommar och semesterläsning som det är att föreställa sig semesterlediga i hängmattan eller på stranden som vill koppla av och mysa när kändismäklaren får sätta livet till.

Men det klassiska slutet är svårt att motstå: När alla misstänkta samlas för det stora – men inte särskilt överraskande – avslöjandet.

Måns Nilsson och Anders de la Motte  har fått stor uppmärksamhet för sin första gemensamma deckare. Bland annat tillhör den sommarens tio mest populära lljudböcker.
Måns Nilsson och Anders de la Motte har fått stor uppmärksamhet för sin första gemensamma deckare. Bland annat tillhör den sommarens tio mest populära lljudböcker.Foto: Malin Palm
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons